Češka v Británii, zdravotní sestra. Za covidu špiněna, nyní spustila tento projekt

24.08.2023 21:40

Zdravotní systémy Evropy utrpěly fatální covidovou a migrační ránu. Britský zdravotní systém je před kolapsem, lékaři i zdravotníci se bouří. V Británii se vzhlédli v americkém způsobu zdravotnictví, ale ani ten není vítězný, i ten kolabuje. „Celé je to byznys. Lidé zde prodávají domy, aby si zaplatili své pojištění,“ líčí zdravotní sestra a specialistka Petra Rédová pracující na jednotce intenzivní péče v Londýně v rozhovoru pro pořad O čem se mlčí. Rovněž český zdravotní systém podle jejích slov upadá. Hovořila i o napadení kvůli kritice proticovidových opatření a žalobě na publicistu Jana Cempera.

Češka v Británii, zdravotní sestra. Za covidu špiněna, nyní spustila tento projekt
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petra Rédová

Rédová porovnala, jak český zdravotní systém obstál v době covidové, a jak obstál ten britský. „Myslím, že britský systém kolaboval už dávno před covidem, covid mu zasadil fatální ránu a my ji teď intenzivně pociťujeme, proto také probíhají intenzivní demonstrace lékařů, zdravotníků ve Velké Británii. A co se týká toho českého zdravotnictví, ještě před třemi lety bych vám řekla, že je na nejlepší úrovni, co jsem zatím měla možnost celosvětově porovnat. V dnešní době si tím už nejsem tak úplně jistá, když zjistíme, že nemáme základní léky - antibiotika a léky na tlak,“ uvedla zdravotní sestra v pořadu O čem se mlčí.

Důvodů, proč je britský systém v podstatě před kolapsem, je podle Rédové mnoho a nikdo je vůbec neřeší. „Příčinou je populace, Británie má kolem 65 milionů obyvatel, jenom Londýn má asi devět milionů. Ten zdravotnický systém není nastaven pro všechny stejně, jsou tam neskutečně dlouhé čekací doby, nečekáte týdny, ale měsíce, také se někdy ani nedočkáte. Je tedy otázkou času, kdy to dopadne i na nás zdravotníky,“ pokračuje Rédová s tím, že v Česku je vše podstatně rychlejší. „Když jdete v Česku k obvodnímu lékaři, tak vás ihned pošle na to, co je potřeba."

„Pokud v Británii někdo uvažoval o soukromém sektoru nebo pojištění, tak tam není regulované, to znamená, že nepokrývá urgent, nepokrývá gynekologii a nějaké predispozice, které jsou již známé. Takže ani to nijak nepomáhá. Není tam ani prevence screeningová, spousta věcí se ani neodhalí,“ popisuje Rédová, že plošná péče v Británii se velmi horší.

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
V Británii se hodně zhlédli v americkém způsobu zdravotnictví, ale ani ten není vítězný, i ten kolabuje. „Lidé prodávají domy, aby si zaplatili své pojištění a i ten systém toho zdravotnictví je rozhodně horší než v té Británii, a ano, je to zase byznys, jak jsem jej zažili i tady u nás v Česku,“ dodává zdravotní sestra.

Protože politici jen slibují a nejsou za nimi vidět výsledky, rozhodla se Rédová pracovat na projektu Pro pomoc. „My jsme se rozhodli, že nechceme jen slibovat, mluvit, ale že chceme vidět činy, protože tak já si představuju politiku - vidět za námi činy. S naším týmem jsme vytvořili stránky propomoc.cz, kde v jednoduchých větách i videích navedeme cílové skupiny, to jsou důchodci, invalidní důchodci a maminky s dětmi, navedeme je na jednotlivé body, na co vše mají nárok a jak to jednoduše získat,“ přibližuje Rédová, podle které spousta lidí vůbec neví, na co má nárok a stydí se požádat o pomoc nebo zápasí se systémem.

Politici nastavili náš stát jako nepřátelský vůči vlastnímu obyvatelstvu. Je Rédová připravena na tento střet? „Myslím si, že ano. Se státem bojujeme už třetím rokem, takže jsme připraveni,“ pokyvuje zdravotní sestra.

Vzpomněla také na to, jak Jan Cemper z Manipulátorů chtěl zpochybnit její kvalifikaci, protože vystoupila proti neadekvátním covidovým opatřením. „Pan Cemper v podstatě prohlásil, že nejsem zdravotník, jeho statusy převzal Seznam.cz a to vygradovalo v mé fyzické napadení. Já jsem na pana Cempera podala žalobu a podle posledních informací by soudní proces měl proběhnout někdy na podzim,“ dodává Petra Rédová, která se těší na to, až se s Cemperem potká osobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …