Česko letos získá třetího prezidenta, vládu nejspíš dál povede Nečas

01.01.2013 10:26

Nový prezident a komplikovaná existence koaliční vlády s nejistou parlamentní podporou budou dominovat českému politickému životu v letošním roce. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ale nemá jisté, že přežije své nynější spory, kdy odchodem do opozice hrozí nejmenší z vládních partnerů LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake.

Česko letos získá třetího prezidenta, vládu nejspíš dál povede Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Česká republika bude letos mít nového prezidenta, ve funkci v březnu skončí Václav Klaus. Jeho nástupce by měli občané poprvé vybrat v přímé volbě. Favority mezi devítkou nyní registrovaných uchazečů jsou podle průzkumů expremiéři Miloš Zeman a Jan Fischer.

Konání voleb v lednovém termínu ale není úplně jisté, ústavní stížnost podal ministerstvem vnitra vyřazený senátor Tomio Okamura i další uchazeči. Ústavní soud by měl v nejbližších dnech oznámit, jak se stížností naloží. Vzhledem k blízkému termínu prvního kola je možné, že konání voleb soud odloží.

Vládni krize

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM čelí na počátku roku další z řady krizí, kvůli odvolání své šéfky Karolíny Peake z ministerstva obrany hrozí odchodem nejmenší vládní strana LIDEM. Jak bude vláda pokračovat, má být jasné okolo 10. ledna. Pracuje také skupina připravující novou koaliční smlouvu.

Senát bude i letos ovládat opozice, pro vládu důležité normy tak zřejmě bude čekat vracení dolní parlamentní komoře a potřeba jejich opětovného schválení. Neznámou zatím zůstává, jaký bude vztah mezi vládou a nově zvoleným českým prezidentem.

Nezdá se navíc, že by levice a především nejsilnější česká strana, kterou je sociální demokracie, letos plánovala slevit ze svého ostře opozičního postoje. Možné jsou tedy opakované pokusy vyslovit kabinetu nedůvěru a vyvolat předčasné parlamentní volby. Proti vládě a jejím reformám, kdy se ve hře ocitne například zavedení zápisného na vysokých školách, se zřejmě budou i letos vymezovat také odbory a řada nevládních organizací. Loni dokázaly při několika příležitostech na protivládní protesty dostat do ulic desítky tisíc lidí.

Miliardy pro církve

Platit letos začíná další opozicí ostře odmítaná vládní norma, tedy dlouhou dobu odkládané majetkové vyrovnání s církvemi. Letošní rok budou mít církve na uplatnění svých nároků, čeká se, že dostanou zpět až polovinu nemovitostí za zhruba 75 miliard korun. Za majetek, který podle zákona vydat nepůjde, dostanou církve finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun, a to ve 30 ročních splátkách.

Vláda, pokud přežije nynější krizi, zřejmě i přes protesty bude pokračovat ve své úsporné politice. Už loni koncem roku po sporech nejen s opozicí, ale také uvnitř ODS, prošel balíček zvyšující některé daně. Nejkontroverznější bylo zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod. Cílem premiéra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je udržení deficitu pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Vláda bude asi uvažovat také o privatizaci některých státních či polostátních podniků.

Koncem letošního roku by mohl být vybrán vítěz tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Francouzská Areva byla vyřazena, ale brání se tomu u antimonopolního úřadu, dále ve hře zůstávají americký Westinghouse a rusko-české konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025, zakázka má ovšem podle expertů také výrazný aspekt geopolitický a bezpečnostní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…