Chovanec přinesl Zemanovi právní rozbor služebního zákona

11.09.2014 20:48

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes přinesl prezidentu Miloši Zemanovi právní rozbor, podle nějž pasáž o politických náměstcích ve služebním zákoně není přílepek. Chce tak Zemana přesvědčit, aby kvůli těmto paragrafům nepodával ústavní stížnost. Prezident slíbil, že si právní rozbor prostuduje, řekl Chovanec po jednání novinářům.

Chovanec přinesl Zemanovi právní rozbor služebního zákona
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

„Dodal jsem panu prezidentovi argumentaci našeho právního odboru k tomu, abychom obhájili svoji pozici. Pan prezident si to vzal, vyslechl mě a řekl, že se tím bude zabývat," řekl Chovanec. Zeman je podle něj zatím rozhodnut zákon vetovat a uvidí se, zda názor po prostudování analýzy změní. Podle právního rozboru byli političtí náměstci součástí českého právního řádu již od roku 2002, i když nebyli přímo v zákoně popsáni. „Jsme připraveni to ustát i u Ústavního soudu," poznamenal Chovanec. Upozornil, že i kdyby prezident názor nezměnil a stížnost podal, Ústavní soud by pravděpodobně projednával pouze tyto paragrafy, zákon jako celek by začal platit.

Případnou ústavní stížnost nepovažuje za zlo, ale za legitimní možnost

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešním předvolebním mítinku ČSSD v Kolíně řekl, že se Zemana budou snažit postupně přesvědčovat i další členové jeho kabinetu. Chovanec to však nepředpokládá. „Nemyslím si, že to bude procesí za panem prezidentem, abychom ho přesvědčovali. My jsme podali právní argumenty, pan prezident se rozhodne," poznamenal.

Případnou ústavní stížnost nepovažuje za zlo, ale za legitimní možnost, kterou prezident nebo senátoři mají. Zeman totiž není jediný, kdo chce novelu služebního zákona napadnout. Senátor a šéf Strany práv občanů Jan Veleba hlavě státu dnes slíbil, že se pokusí najít 17 senátorů pro ústavní stížnost na služební zákon. Jistou podporu má prý zatím od méně než deseti.

Služební zákon je podle Chovance důležitý pro Českou republiku kvůli čerpání evropských peněz, proto koalice usilovala o jeho rychlé schválení. „Budeme vyjednávat s Evropskou komisí, abychom obhájili tuto normu v Evropě. Bez ohledu na to, jestli bude zákon vetován, nebo nebude, začneme ta jednání okamžitě," řekl ministr.

Takzvaní političtí náměstci se dostali do služebního zákona jako výsledek dohody mezi koaličními stranami a opozicí. Zeman poslance varoval, že toto ustanovení napadne, ale zákon přesto ve sněmovně prošel i se spornými paragrafy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…