Chtějí dovnitř. Střílejí do dveří... Zděšení Izraelci volají z napadených měst o pomoc

07.10.2023 13:20 | Aktualizováno

Palestinské hnutí Hamás dnes spustilo rozsáhlý raketový i pozemní útok na Izrael. V ulicích několika izraelských měst se pohybují komanda, která střílejí po civilistech. Světoví lídři včetně českých tento útok odsoudili. Izraelské letectvo provádí odvetné letecké údery na cíle v Gaze. Sociálními sítěmi mezitím kolují šokující snímky, videa a svědectví z bojů.

Chtějí dovnitř. Střílejí do dveří... Zděšení Izraelci volají z napadených měst o pomoc
Foto: z internetu
Popisek: konflikt v Palestině

Palestinské hnutí Hamás dnes ráno na Izrael vypálilo z obléhaného pásma Gazy tisíce raket. Jeho ozbrojencům se dále podařilo proniknout na izraelské území v jižních oblastech země, kde probíhají pouliční boje. „Jsme ve válce a vyhrajeme,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanyahu.

Podle CNN se sirény v Izraeli kvůli raketovému útoku z Pásmy Gaza rozezněly v sobotu brzy ráno a ještě půl hodiny po poledni místního času stále houkaly.

Na sociální síti X se mezitím šíří záběry zajatých izraelských vojáků a ukořistěných tanků. Na jednom z videí skupina ozbrojenců vytahuje přímo z tanku bezvládné tělo vojáka, kterého na zemi ještě lynčují. Identifikovat příslušnost zmíněného vojáka nelze, ale podle typu tanku patří k ozbrojeným silám Izraele.

Obyvatelé napadených měst na jihu Izraele sdělili izraelské stanici Channel 12, že se útočníci snaží dostat do jejich domovů. Prosí o pomoc. Jeden z místních informoval moderátora telefonicky, že se se svou rodinou, včetně dvou dětí ve věku 7 a 9 let, zabarikádoval v bezpečnostní místnosti, zatímco ozbrojenci stříleli do dveří. Iraelský policejní komisař Kobi Šabtaj vyzval zabarikádované lidi, aby zůstali v bezpečí. Slíbil, že budou zachráněni.

Ve městě Aškelon na jihu Izraele byl po raketovém útoku zasažena Rutenbergova uhelná elektrárna, která je druhou největší elektrárnou v zemi. Právě 140tisícový Aškelon je pod kontrolou ozbrojenců hnutí Hamás, kteří ho kontrolují.

 

 

 

Von der Leyenová: Terorismus v nejodpornější podobě

Západní světoví lídři odsoudili útok na Izrael. Například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že se jedná o terorismus v nejodpornější podobě. Izrael podle jejích slov má právo se bránit. Stejně tak útok na židovský stát odsoudil předseda Evropské rady Charles Michel. "V myšlenkách jsem se všemi oběťmi. EU je v této strašné chvíli solidární s izraelským lidem," uvedl.

I Německo stojí slovy kancléře Olafa Scholze za Izraelem: "Z Izraele k nám dnes dorazily šokující zprávy. Raketová palba z Gazy a stupňující se násilí nás hluboce šokují. Německo tyto útoky Hamásu odsuzuje a stojí při Izraeli."

Blízkovýchodní lídři se nestaví k útoku tak jednoznačně jako Západ. Egyptské ministerstvo zahraničí informovalo, že se ve spolupráci s mezinárodními představiteli snaží zastavit eskalaci konfliktu. Egypt již v minulosti často vystupoval jako prostředník mezi oběma nyní bojujícími stranami.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan komentoval dění v Izraeli z konference, které se zrovna účastnil. Obě strany vyzval ke zdrženlivosti a také k deeskalaci konfliktu. Saúdská Arábie vyzvala obě válčící strany k zastevní eskalace bojů. Saúdské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení navíc připomnělo své varování před vyhrocením situace kvůli "pokračující okupaci a ubírání legitimních práv palestinskému lidu" ze strany Izraele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…