Chtěli na Hrad a neuspěli. Soud teď zamítl jejich stížnosti

11.06.2018 11:02

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost právního aktivisty Tomáše Peciny, udělal tak definitivní tečku za sporem kvůli vícenásobným podpůrným podpisům zákonodárců pro některé kandidáty na prezidenta. Podle Peciny chybná registrace pěti kandidátů mohla hrubě ovlivnit výsledek voleb, celé registrační řízení považoval za zmatečné. Výhrady měl také k vícero krokům volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS). Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila ČTK z databáze.

Chtěli na Hrad a neuspěli. Soud teď zamítl jejich stížnosti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Pochybnosti o podpisech se týkaly prezidentských kandidátů Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka. Vnitro je registrovalo jako kandidáty, přestože se podpora zákonodárců částečně překrývala a přestože dříve úřad vícenásobné podpisy neumožňoval.

Už před volbami se kvůli pětici uchazečů o Hrad obrátila na NSS Terezie Holovská, sama jedna z nezaregistrovaných kandidátek. NSS její podnět odmítl, protože se nedomáhala vlastní registrace, a tak nemohla zpochybnit registraci jiných kandidátů. Zároveň ale NSS zkritizoval vnitro za jeho právní názor, nicméně poté zase sklidil kritiku ústavních soudců za to, že se vůbec právní otázkou vícenásobných podpisů hlouběji zabýval.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Pecina ve stížnosti podané po volbách uplatnil některé podobné argumenty, avšak NSS ji zamítl. Konstatoval, že v řízení o neplatnosti voleb a hlasování už nelze brojit proti vadám v registraci kandidátní listiny. K napadení registrace slouží samostatné řízení. Před volbami ale registraci řádně nezpochybnil nikdo, komu zákon toto právo přiznává. Všichni kandidáti tak mohli usilovat o hlasy voličů.

Podle následné Pecinovy ústavní stížnosti by měl mít možnost napadnout domnělé porušení zákona v registrační fázi každý volič nebo alespoň všichni kandidáti bez ohledu na to, jak ministerstvo naložilo s jejich vlastní kandidátní listinou a čeho se sami paralelně domáhají. Podle ÚS je ale v pořádku, že zákon umožňuje dát podnět k soudnímu přezkoumávání registračního řízení jen přímým účastníkům volební soutěže, tedy navrhovatelům kandidáta nebo jemu samotnému. Kdyby mohl žalobu dát kdokoliv, mohlo by to zahltit NSS a volby tak zmařit.

Pecina neuspěl ani s dalšími námitkami, souvisejícími například s údajnou podjatostí volebního senátu NSS. „Zjištěný skutkový stav považuje ÚS za dostatečný a jeho právní posouzení provedené NSS za logické, úplné a přesvědčivé,“ stojí v usnesení ÚS.

Ústavní soudci už dříve odmítli také několik stížnosti, které se týkaly například kampaně Miloše Zemana před prezidentskou volbou. Podle přehledu takzvaných plenárních věcí na webu ÚS zbývají k rozhodnutí ještě dvě stížnosti spojené s volbami. Jedna z nich je taktéž Pecinova, týká se ale spíše procesní otázky, kdy začíná lhůta pro podání volební stížnosti k NSS. Další podnět navazuje na kritiku šíření dezinformací a je spojený s návrhem na zrušení části zákona o volbě prezidenta republiky.

Lednové volby vyhrál Zeman, který byl prezidentem už v předcházejícím období. Ve druhém kole porazil vědce Jiřího Drahoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

17:40 Největší zločiny. Turek se u Xavera rozjel. Hlavně o tom, kdo ho bude podporovat

Filip Turek je superlídrem koalice Přísahy a Motoristů do Evropského parlamentu, podnikatel a někdej…