Čínská CEFC se sídlem v Praze výrazně posílila kapitál

10.03.2018 13:44

Čínská investiční skupina CEFC, jejíž evropská část sídlí v Praze, významně posílila kapitál. Snaží se prý uklidnit investiční svět a dát najevo, že je stabilní. Informuje o tom ČTK. Sobotní Lidové noviny přidávají další informace.

Čínská CEFC se sídlem v Praze výrazně posílila kapitál
Foto: repro Facebook, tan
Popisek: Slavnostní večeře s největším čínským investorem v ČR - CEFC

Kolem čínské investiční skupiny, kterou ve střední Evropě zastupuje Jaroslav Tvrdík, je v poslední době živo. Zahraniční média přinesla informace o tom, že šéf skupiny Jie Ťien-ming je čínskými orgány  prověřován. CEFC v tiskové zprávě odmítla, že by byl zadržen, o čemž zahraniční média také psala.

Firma se teď snaží dát najevo, že je ekonomicky silná a stabilní. Stejně tak může navýšení kapitálu souviset s akvizicí podílu v ruské ropné firmě Rosněfť ve výši 14 procent. V Česku skupina vlastní fotbalový klub Slavia a drží podíly v J&T Finance Group, aerolinkách Travel Service, Pivovarech Lobkowicz či strojírnách ŽĎAS.

„Naše investiční portfolio je stabilizované a financování aktiv transparentní. Během dvou a půl let jsme se stali jednou z předních investičních společností působících na trhu,“ uvedla výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company Marcela Hrdá. CEFC Europe spravuje nyní v ČR aktiva přes 1,5 miliardy eur. „Naše investiční projekty jsou ziskové a míra zadlužení patří k nejmenším v ČR ve srovnání s velkými investičními skupinami, které na zdejším trhu působí,“ dodala.

Jie Ťien-ming je mimo jiné také poradcem prezidenta Miloše Zemana. Česká hlava státu propaguje vybudování tzv. Nové hedvábné stezky z Číny až do západní Evropy, jejíž část by mohla vést i přes Českou republiku. Sobotní Lidové noviny k tomu poznamenávají, že do společnosti CEFC vstoupil čínský stát. „Jím ovládaný správce majetku Huarong Asset Management koupil 36,2 procenta akcií dceřiné společnosti CEFC Hainan,“ píše deník. Může to znamenat, že čínský stát teď bude více kontrolovat ekonomickou expanzi skupiny.

Většina médií hodnotí situaci čínské firmy CEFC jako velmi špatnou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…