Čínská banka ICBC otevře svou pobočku v Praze

16.06.2016 22:11

Jedna z největších světových bank, čínská ICBC (Industrial and Commercial Bank of China), otevře v Česku svou pobočku. Podpisem memoranda to dnes během návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky v Číně stvrdil český státní tajemník Tomáš Prouza a zástupce čínské banky. Zároveň byla zahájena činnost české sekce na on-line nákupním portálu e-Mall, který banka provozuje.

Čínská banka ICBC otevře svou pobočku v Praze
Foto: roklen24.cz
Popisek: Čínské jüany neboli renminbi - ilustrační foto

ICBC je po Bank of China druhou velkou čínskou bankou, která otevře svou pobočku v Praze. Česko tak podle Sobotky naplňuje svou snahu stát se finančním centrem čínských institucí pro region střední a východní Evropy. „Tato pobočka by měla znamenat nejen obsluhu České republiky, ale i některých dalších zemí, kde doposud ICBC své zastoupení nemá,“ uvedl po slavnostním podpisu memoranda předseda české vlády.

ICBC podle jeho slov získala potřebné povolení pro vstup do Česka od čínského regulátora a nyní jedná o potřebných povoleních s Českou národní bankou (ČNB). „Naše ambice je, aby k těmto dvěma pobočkám přibyly v budoucnu další,“ dodal premiér. Jednání o navázání budoucí spolupráce se vedou například s bankovními domy China Development Bank a China Construction Bank.

Česká vláda usiluje o to, aby české firmy mohly vstoupit také do největšího čínského e-shopu Alibaba

Zároveň s podpisem memoranda byla zahájena činnost české sekce na on-line nákupním portálu e-Mall, který provozuje ICBC. Ten patřil v roce 2015 mezi e-shopy s největším obratem v Číně. Česko je po Španělsku a Francii třetí evropskou zemí, jejíž firmy na něm budou prodávat své výrobky. Čínští zákazníci, kteří si on-line nákupy velmi oblíbili, budou moci objednávat tradiční české potraviny, nápoje nebo sklo. „Je to zhruba třetí největší internetová prodejní síť v Číně, je to příležitost pro české výrobce, aby nabízeli své výrobky přímo čínským odběratelům,“ poznamenal premiér.

Sobotka dodal, že česká vláda usiluje o to, aby české firmy mohly vstoupit také do největšího čínského e-shopu Alibaba. „Budeme mít jednání v příštích dnech a cílem je, aby i tento server otevřel českou sekci, kde bude možné po internetu v Číně nakupovat české výrobky,“ uvedl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…