Církev nebude restitucemi způsobovat lidem nesnáze, dohodli se biskupové

04.07.2014 21:04

Církev podle biskupů českých a moravských diecézí nebude uplatňovat nárok na majetek, který obce či jednotlivci získali v dobré víře, byť porušením blokačních paragrafů. Biskupové se na tom dohodli na dnešním zasedání na Velehradě.

Církev nebude restitucemi způsobovat lidem nesnáze, dohodli se biskupové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Oprávněným osobám římskokatolické a řeckokatolické církve doporučují, aby i v situacích, kdy prokazatelně nebyla respektována blokace církevního majetku v letech 1991 až 2014, postupovaly vstřícně vůči lidem, jimž by prosazování tohoto majetkového práva způsobovalo nesnáze.

Církev bude vstřícná jen u majetku, který byl nabyt kvůli nevědomosti či náhodou

„Je to signál vůči jednotlivcům i vůči obcím, že v případě, že došlo k převodu majetku, který podle blokačních paragrafů měl zůstat státu a teď měl být vrácen, a to nikoliv z důvodu nějaké kriminální spekulace, ale z důvodu nevědomosti, náhody nebo nějakého pochybení, že církev v těchto věcech bude postupovat s maximální vstřícností a umírněností. Nebude se dožadovat svého práva, které by znamenalo nejistotu pro tyto jednotlivce či obce," řekl dnes novinářům generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub.

V případech, které vedly ke spekulacím a nezákonnému obohacování, se ale církev podle něj svého práva domáhat bude. „Vnímáme to jako svůj příspěvek k boji proti korupci v české společnosti," dodal.

Ke konci června byla podle Holuba vydána zhruba čtyři procenta majetku, o který církev požádala. Písemně uzavřené dohody byly i na dalších asi šest procent. „Nicméně asi 90 procent žádostí je ještě v procesu. V žádném případě ale ve většině nejde o žádosti, které by byly odmítnuty a o nichž by měly rozhodovat soudy," uvedl Holub. Církev však podle něj některé postoje státu vnímá jako nesprávné.

Církev se se státem neshoduje v otázce vydávání lesních cest

„Jako jednu z konkrétních věcí bych zmínil celou problematiku nemožnosti vydávat lesní cesty v lesních pozemcích, které tam historicky byly, byť samozřejmě v trochu jiném stavu nežli dnes. Vedeme diskusi se Státním pozemkovým úřadem a Lesy ČR, jak se právně dívat na vydávání lesních cest. V této chvíli na to máme významně jiný právní názor," uvedl Holub. Církev také očekává, že se proces vydávání majetku urychlí.

Předseda ČBK, kardinál Dominik Duka s určitým zpožděním podle zkušeností z jiných restitucí počítal. „Nejsem překvapen. Jsem sice optimista, ale nejsem fantasta a snílek," uvedl pražský arcibiskup. Připomněl, že na zpomalení měly vliv změny vycházející z pádu Nečasovy vlády. Věci se ale podle něj posunují dopředu. „Jednáme s příslušnými ministerstvy a můžeme říci, že ta ochota nastupuje. Nemáme důvod naříkat," dodal Duka.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Církve podaly 5198 výzev k vrácení majetku, které se týkají 112.564 pozemků a 1835 staveb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…