Čistka v polské vládě. Premiér vyhodil několik ministrů, zejména ty, kteří se nejvíc hádají s Bruselem

09.01.2018 22:35

Poté, co Brusel obvinil Varšavu z toho, že paralyzuje demokratické hodnoty, propustil polský premiér Mateusz Morawiecki ministry obrany, životního prostředí a zahraničí z vládnoucí strany Právo a spravedlnost. Premiér tak učinil proto, aby vylepšil vztahy s Bruselem, které podle jeho slov byly v ohrožení.

Čistka v polské vládě. Premiér vyhodil několik ministrů, zejména ty, kteří se nejvíc hádají s Bruselem
Foto: YouTube.com
Popisek: Pochod polských vlastenců

Strana Právo a spravedlnost se přitom v Polsku těší velké volební podpoře. Server Blisty.cz pro české čtenáře přeložil, že tato strana je pod velkým tlakem kritiky od Evropské komise velké části členských zemí EU za to, že ochromila nezávislost polského soudnictví. „Nejsme a nechceme být dogmatickou, doktrinářskou vládou ani vládou socialistických či neoliberálních extrémů,“ nechal se slyšet Morawiecki v úterý při jmenování nových ministrů v prezidentském paláci ve Varšavě.

Za nejvýznamnější se dá považovat odvolání ministra obrany Antoniho Macierewicze, který sklidil velkou kritiku za to, že radikálně restrukturalizuje armádu, což ohrožovalo bezpečnost polského státu. Pravidelně se také nacházel na vrcholu seznamu ministrů, o nichž si Poláci přáli, aby byli propuštěni.

Dalším propuštěným byl ministr životního prostředí Jana Szyszka, který schválil masové kácení stromů v chráněném Bělověžském pralese, což je v rozporu s evropskými pravidly. Z funkce ministra zahraničí premiér vyhodil Witolda Waszczykowského, jenž je obviňován, že způsobil zhoršení vztahů Polska s EU.

 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …