Co vědí deváťáci o české historii? Výsledky raději nečtěte

26.10.2018 7:29

Co vědí deváťáci o československých dějinách 20. století? To zkusil prověřit server iDnes.cz v jedné pražské základní škole. A jak se ukázalo, šlo o propadák.

Co vědí deváťáci o české historii? Výsledky raději nečtěte
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Deváťáci dostali celkem 10 otázek ohledně československé historie. A pouze v jediném případě dokázalo všech 14 zkoušených odpovědět správně. A to na otázku, kdo byl prvním československým prezidentem. Jméno Tomáše Garrigue Masaryka dohromady dali, horší už to bylo s otázkou, kdy vzniklo Československo. 11 zkoušených odpověď znalo přesně, 2 další věděli rok, 1 netrefil ani to. 

Původní text ZDE.

Co se týče otázky na mnichovskou dohodu, její signatáře dokázali vyjmenovat jen tři žáci. Datum, kdy byla podepsána, už neznal nikdo. Stejně tak nikdo z nich nevěděl, kdy bylo obsazeno Československo Německem, kdy se uskutečnil komunistický převrat a nevěděli ani, kdo byl v čele KSČ během srpnové okupace. Jen stěží uvěřitelné je, že dva deváťáci si mysleli, že v roce 1989 se prvním nekomunistickým prezidentem stal Edvard Beneš. 

Jak píše server iDnes.cz, žáků se zastal učitel dějepisu Aleš Vohnický. „Děti by měly znát klíčové události, ale pokud bychom je učili jen data, brzy bychom jim dějepis znechutili,“ uvedl Vohnický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…