Co zůstane po Klausovi a co prezident bude dělat. Zde je pár možností

14.05.2012 7:46

Václav Klaus bude ještě necelých tři sta dní v čele České republiky. Jeho odchod pak bude podle časopisu Týden někdo oslavovat, jiný to obrečí. Za Klausem ale zůstane řada lidí v důležitých funkcích. Formálně půjde třeba o Miroslava Singera v čele České národní banky a další centrální bankéře. Klaus má ale i vliv na složení vlády. Uvažuje se také o tom, kam se prezident odebere po vypršení svého mandátu.

Co zůstane po Klausovi a co prezident bude dělat. Zde je pár možností
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Nejnovějším přírůstkem do kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) je politolog a bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala coby ministr školství. Podle Týdne je to kompenzace za odchod Klausových mužů počínaje konzervativcem Ladislavem Bátorou z postu náměstka a dále jeho šéfem „nejlepším ministrem školství“ Josefem Dobešem.

Fiala se s prezidentem pravidelně setkával na seminářích Klausova Centra pro ekonomiku a politiku (CEP). Nový ministr školství také píše články do „prohradního“ periodika Revue Politika. Časopis Kontexty vydávaný Fialou má také čestné postavení mezi několika odkazy na osobním webu prezidenta republiky.

Klausovci si navzájem nemohou přijít na jméno

V Česku je ale více politiků více či méně spřízněných s Václavem Klausem. Někteří zasedají v Poslanecké sněmovně, jiní jsou v Senátu či v Evropském parlamentu. Někteří jsou v ODS, malých stranách nebo v komunální politice. Časopis Týden ale uvádí, že takzvaní klausovci nejsou schopni spolupracovat a někteří se dokonce nesnáší.

Rozpory jsou například mezi šéfkou Suverenity Janou Bobošíkovou a předsedou Strany svobodných občanů Petrem Machem, dlouholetým spolupracovníkem Klause. Mach do Bobošíkové často rýpe kvůli její kandidatuře na Hrad za KSČM.

Co bude s Klausem dál?

Co se stane s Klausem po skončení jeho mandátu, ani jeho příznivci nevědí. Klaus by například určitě nepřešel ke Svobodným kvůli názorovým rozporům ohledně Evropské unie a přímé demokracie.

Například klausovci v ODS ještě nedávno uvažovali o tom, že by se stranický zakladatel mohl vrátit do funkce čestného předsedy. Tu v roce 2008 opustil na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirkovi Topolánkovi.

Institut Václava Klause se v budoucnu může změnit na politickou stranu

Bývalý předseda ODS v Praze Boris Šťastný už ale pro Týden mluvil střízlivěji: „Mým přáním by bylo, aby se Václav Klaus opět stal českým prezidentem, protože je skvělým prezidentem, což však už možné není. Pak bych si přál, aby se vrátil do ODS, kterou zakládal, což však už asi nebude chtít. Tak bych si alespoň přál, aby byl zdravý, šťastný a spokojený a aby zůstal takovým, jakým je. To úplně stačí.“

Příznivci a spojenci Klause se ale shodují, že by se nynější prezident mohl odebrat do chystaného Institutu Václava Klause. Ten má vzniknout ze současného CEPu a financovat ho má miliardář Petr Kellner. CEP nyní pořádá semináře, na nichž Klaus vystupuje v roli moderátora a glosátora.

Klaus podle časopisu Týden začne za pomoci institutu budovat nový projekt s nejbližšími spolupracovníky, jako jsou teď Ladislav Jakl, Petr Hájek, Jiří Weigl, výkonný ředitel CEP Jan Skopeček, nebo ekonom Marek Loužek. Klaus si pak jako zkušený politik počká na vhodný okamžik, kdy institut přihlásí jako politickou stranu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…