Čtvrtý mobilní operátor a snížení cen? Zapomeňte, říká poslanec Fiala

24.11.2013 9:52

Úterní pořad České televize informoval o tom, že aukce mobilních kmitočtů pořádaná Českým telekomunikačním úřadem skončila, kmitočty si rozdělí 3 stávající mobilní operátoři a stát díky této aukci získá do svého rozpočtu 8,5 miliardy korun. Poslanec Radim Fiala z Úsvitu přímé demokracie ale varuje, že tato očekávání nejsou reálná.

Čtvrtý mobilní operátor a snížení cen? Zapomeňte, říká poslanec Fiala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Fiala ve svém článku pro ParlamentníListy.cz, který vyšel v rubrice Politici voličům, upozorňuje, že první pokus této aukce proběhl již v březnu tohoto roku a byl zrušen, a to pro nevídaný úspěch. „Čtvrtého operátora tehdy chtěla založit především skupina PPF a stávající tři operátoři se nové konkurence báli natolik, že se cena kmitočtů vyšplhala z vyvolávacích 7,4 miliard korun až za 20 miliard. To byl také hlavní důvod následného zrušení celé aukce jako neplatné,“ připomíná.

Očekává, že O2, T-Mobilu i Vodafonu nyní skutečně zbyde dostatek prostředků, není si však jistý, že je dobře, že se tak stane na úkor státní poklady a hlavně na úkor peněženky každého z nás.

„Zatímco ještě před několika měsíci jsme mohli radostně spekulovat o tom, že náhle zlevňovaní cen neomezených tarifů u všech tři poskytovatelů souviselo se strachem z příchodu konkurence, teď můžeme leda tak poznamenat, že ceny pro české zákazníky pravděpodobně i nadále zůstanou mezi těmi nejvyššími v EU,“ předvídá nehezkou budoucnost s tím, že příčiny této drahoty nespočívají ani ve velikosti českého trhu, ani ve výši příjmu Čechů.

Jedná se podle jeho názoru o jeden z mnoha příkladů pochybného jednání českých úředníků, které jen těžko lze ospravedlnit zájmy státu či občanů, neboť státní kasa přišla o čtvrtinu státního rozpočtu Ministerstva dopravy. „Tuším, že trestní a hmotná odpovědnost politiků a úředníků za jejích rozhodnutí dovede mnohé v této zemi změnit,“ věří Fiala.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …