Dalšího vítěze komunálních voleb vyšachovali. Tentokrát v Liberci

22.10.2014 20:40

Změna pro Liberec, jež vyhrála volby v Liberci, neuspěla při sestavování koalice a jednání dnes ukončila. Oznámil to její lídr Jan Korytář. O vytvoření koalice nyní usiluje druhé ANO 2011, chce se spojit se Starosty pro Liberecký kraj, ČSSD a TOP 09. Taková koalice by měla většinu 23 z 39 míst v zastupitelstvu.

Dalšího vítěze komunálních voleb vyšachovali. Tentokrát v Liberci
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Korytář věří, že tím pro Změnu jednání definitivně nekončí, ale jen ho přerušují. „Vytvoření čtyřkoalice, jak ji navrhuje ANO, není úplně pravděpodobné. Mají tam dost zásadní programové rozdíly,“ uvedl. Čas chce Změna využít k tomu, aby obešla zastupitele jiných stran. „Chceme s nimi jednat, aby viděli, že nejsme žádní démoni, jak jsme vykreslováni,“ poznamenal Korytář. Jako hlavní důvod pro odmítnutí spolupráce se Změnou udávaly ostatní strany osobní útoky, pomluvy i výhrůžky, které prý Změna v předvolební kampani použila.

ANO 2011 už povolební vyjednávání zahájilo. Její lídr Tibor Batthyáni dnes řekl, že se zatím sešli jednou se zástupci ČSSD a TOP 09. „Domluvili jsme se, že nám předloží čtyři až pět svých priorit,“ řekl. Starostové deklarovali, že s hnutím ANO začnou vyjednávat až po skončení jednání se Změnou.

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů, na třetím místě jsou Starostové s osmi. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi mandáty a po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Změna vyjednávala s hnutím ANO, Starosty a TOP 09. S ostatními stranami, ČSSD, ODS a komunisty, Změna odmítá spolupracovat. Bez ANO či Změny v Liberci žádná koalice nevznikne.

TÉMA: Komunální volby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…