Denně vožraléj, denně vožraléj, měl velikou hubu, smrděl a v rozkroku byl špinavéj… Svědectví o papaláších z brněnské ODS překvapilo i nás

18.08.2020 4:43

Bylo prý jen otázkou času, než se policie vrhne na výrazné osobnosti občanských demokratů jihomoravské metropole. To ParlamentnímListům.cz řekl jeden z tamních podnikatelů, s nímž jsme v minulosti hovořili několikrát a jehož informace měly vždy váhu. Tentokrát nám popsal, jak se někteří zástupci odéesky chovali, když od nich člověk něco potřeboval.

Denně vožraléj, denně vožraléj, měl velikou hubu, smrděl a v rozkroku byl špinavéj… Svědectví o papaláších z brněnské ODS překvapilo i nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: 29. kongres ODS. Post předsedy obhájil Petr Fiala

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
V brněnském ANO to vře. Horko je v moravské metropoli kvůli korupční kauze „Stoka“, ve které figuruje bývalý člen hnutí ANO Jiří Švachula. Ale nejen on. Někdejší brněnský primátor a dnes již bývalý kandidát na jihomoravského hejtmana Petr Vokřál dal najevo, že nikdy nechtěl politikařit a nechce mít nic společného s lidmi namočenými ve „Stoce“. To je krycí název korupční kauzy, kterou se jali rozkrývat policisté na Brně-střed, kde měl bývalý člen hnutí ANO na starosti investice. Státní zastupitelství tvrdí, že Švachula s kolegy vytvořili korupční systém, skrze který jim podnikatelé vypláceli všimné. Vokřál dokonce poznamenal, že si v Brně přáli, aby Jiří Švachula v komunálních volbách v roce 2018 nekandidoval, ale Jaroslav Faltýnek, pravá ruka Andreje Babiše a šéf poslaneckého klubu hnutí ANO, Švachulu podržel.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

ParlamentníListy.cz při té příležitosti už v půli června pohovořily s mužem, který v Brně podniká. Jeho oborem je pohostinství, v minulosti také herny.

„Dokonce i sem tam nějakou tu holku jsem sehnal, když byl zájem,“ sdělil potutelně. Naši redakci ovšem zajímaly především zákulisní informace. Prý jich je na rozdávání, ale všechny takzvaně z druhé ruky. „Kde není žalobce, není ani soudce, říká staré české přísloví a v jeho duchu se alespoň někdy chováme snad všichni,“ dodal náš zdroj.

„Jižní Moravu na nohy postavíme!“ hlásá papírový předseda ODS. O kauzách svých bližních mlčí

„V podniku se scházejí lidi, ti lidi pijou. Když pijou hodně, hodně mluví. Někdy přehánějí, jindy lžou. Něco ale člověk slyší. Třeba jsem slyšel to, že politici dělali do kšeftů tak, že i šikovní a seshora řízení Vietnamci ztráceli řeč. Šlo se rovnou na věc. Říkalo se, že když se jednalo o nějakých pronájmech nebo nemovitostech, všechno šlo stranou. Řekla se procenta, řeklo se, kdo a kde, a to bylo celé. Mluvilo se o teplárnách, dopravním podniku, dvou špitálech ve městě a dalších firmách. Od chodníků po zeleň. Těch lidí, o kterých se mluvilo, ale je hodně. To vůbec není jenom Švachula. Toho si nepředstavujte jako démona, on se staral o bazary, chlast, dělal malé věci, není to žádný Al Capone nebo Einstein. On se prostě v jednu chvíli připletl k příležitosti a držel se jí. Byla krpa ho kóřit, jak se říká,“ dodal dále.

Už v tuto chvíli bylo jasné, že dění kolem Brna není tak marginální, jak se na první pohled může zdát. A bylo také pravdou, že nešlo pouze o zástupce ANO, kteří by v tom byli zapletení. Zejména naťuknuté dění kolem městských nemovitostí, jemuž ParlamentníListy.cz nevěnovaly výraznější pozornost, stálo za zájem orgánů činných v trestním řízení.

Byly to Hospodářské noviny, které měsíc po našem materiálu vydaly text („Brněnskou ODS uplácel odsouzený podnikatel, svědčí expolitik“), ve kterém mimo jiné uvádí, že bývalý starosta obce Rojetín na Brněnsku Pavel Hubálek, který měl dlouhou dobu blízko k bývalému ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS) a současnému radnímu Robertu Kerndlovi (ODS), označil právě tyto dva lidi za hlavy mašinerie mnohem rozsáhlejšího korupčního systému.

Šlo především o nemovitosti.

Co vyplave na primátorku?

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11735 lidí
HN zmínily nejen Kerndla, sourozence zpěvačky Terezy Kerndlové, a exministra spravedlnosti Blažka, ale také podnikatele El-Talabaniho, Husseina Rekhema, který byl za daňové podvody poslán na 13 let do vězení, stejně jako se otřely o současnou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS), pravidelně označovanou jako loutku uvedeného politika Blažka. Té špíny je prý tolik, že by ji nevytřel houf uklízeček, svěřil se náš tamní zdroj.

Konkrétně?

„Zase nebudu ukazovat prstem kolem sebe, ale říct můžu, že se v ODS chovali jak prasata, to si s ANO nezadali. Mladej Faltýnek byl pomalu jako monacký kníže, Blažek a spol. se chovali stejně. Mysleli, že jim patří svět. Zažil jsem ty lidi v tolika situacích, kdy byli opilí mocí, že bych to nespočítal. Každopádně je úžasný vidět změnu, kdy člověk v obleku a s rádoby kultivovaným chováním má mokro v rozkroku, je vožralej, smrdí a je špinavej, jak zpívá Kabát,“ sděluje dále. „Kdo to byl? No kluci z odéesky, ukazovat je nebudu, tohle se nedělá. Ale měli po kapsách spoustu hotovosti, chovali se tak, že bych je propleskl, ale nejsem jejich táta. To by měl dělat ten Fiala, ze kterého měli všichni srandu, protože ten nemá ánung, co se mu tady děje, jaký to jsou šikovný kluci, hlavně za svý nehty,“ dodává dále.

Spojování zájmů s cílem vydělat prý bylo blízké všem, kteří se na vládě v Brně podíleli. Svědčí o tom i další odstavec z výše uvedeného materiálu HN.

„Ve skupině obchodující s městským majetkem byl podle Hubálka i technik správy nemovitostí za Brno-střed Marek Slovák. Toho policisté minulý týden obvinili z korupce v kauze Stoka, která zasahuje vysoce postavené politiky hnutí ANO. Po bývalém vedoucím správy nemovitostí a nyní obžalovaném Petru Kosmákovi tak jde již o druhého člověka, který propojuje korupční kauzu Stoka, jejíž centrální postavou je vlivný expolitik hnutí ANO Jiří Švachula, s prominenty brněnské ODS.“

A náš zdroj?

„Neumím si představit, že někdo něco rozplete, když nenajdou prachy. Pokud po někom plivnu, ten to otře a jde dál. Policajti na to čuměli roky, nic neudělali, teď chtějí vyšetřit x let staré kšefty, ale prosím vás, to snad nenapadne blba na obvodě, natož pány z kriminálky, že jeden svědek bez důkazů nic nezmůže,“ uzavírá.

Brno a primátoři ODS:

  • 1990–1992 Václav Mencl
  • 1992–1994 Jiří Horák
  • 1994–1998 Dagmar Lastovecká
  • 1998–2004 Petr Duchoň
  • 200420–06 Richard Svoboda
  • od 2018 Markéta Vaňková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…