Dítě za školou, rodiče bez dávek? Maláčová ví, že je to špatně, ale...

10.02.2020 10:32

Návrh na změnu dávkového systému, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), není systémový. Připustila to sama ministryně pro deník Právo. Zároveň ale uvedla, že na návrhu trvá, protože žádný další nápad na stole není.

Dítě za školou, rodiče bez dávek? Maláčová ví, že je to špatně, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová

Maláčová uvedla, že nyní očekává návrhy ministerstva pro místní rozvoj a školství v gesci ANO. Zároveň dodala, že je připravena i totožná poslanecká předloha s jejím vládním návrhem. Ministryně přitom za svůj plán, kdy například chce omezit výdej dávek hmotné nouze lidem, jejichž děti budou mít sto hodin absencí za pololetí bez lékařské omluvenky, sklízí kritiku. Stejně tak za to, že by došlo ke sloučení příspěvku na bydlení s doplatkem na bydlení. 

Ona sama říká, že si uvědomuje, že to není systémové řešení. „Přicházím s tím, aby se mnohonásobně zvýšila sociální pomoc v obcích, chci reorganizovat úřady práce, aby fungovaly lépe a pomáhaly lidem v nouzi,“ sdělila také ministryně s tím, že zároveň chce, aby se rodiče ve vyloučených lokalitách zajímali o to, zda jejich děti chodí do školy. 

S jejím návrhem například ostře nesouhlasí předseda lidovců Marian Jurečka. „Paní ministryně jde hlavou proti zdi,“ míní a zostra se do Maláčové pouští v tom, že problém nezmizí, naopak bude ještě zhoršen.

Kriticky pak k návrhu Maláčové vystoupil i sociolog Štěpán Jurajda, jenž se domnívá, že návrhy ministerstva práce mohou ohrozit celou společnost. „Trestat děti za jejich rodiče je to nejhorší, co můžeme dělat, protože investice státu do těchto dětí je investice, která se vyplatí víc než jakákoli jiná,“ poznamenal se slovy, že z dětí mohou být daňoví poplatníci, kdežto my je tlačíme kamsi do kriminality. 

„Jsem si vědoma dopadů. Já těch 100 hodin prosadila i přes odpor svých úředníků. A řekla jsem: ‚Dejte to tam, je to moje politická odpovědnost.‘ Dostávám kritiku ze všech stran a jsem ráda, že se o tom diskutuje,“ uzavřela Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…