Dohra Sobotkova útoku na Zimolu: Hejtman šetří slovy, zato Foldyna se neudržel

02.02.2017 16:30

„Je zbytečné, aby sociální demokracie střílela slepě do vzduchu a při tom vystřílela patrony, protože vede tuhle diskusi,“ myslí si sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna. Podle něj by si Andrej Babiš i Bohuslav Sobotka měli uvědomit jednu věc, která je spojuje. „Jsou nejúspěšnější koaliční vládou od roku 2000 po vládě Miloše Zemana,“ uvedl Foldyna v reakci na fakt, že se premiér Sobotka nebývale ostře vyjádřil na adresu svého stranického rivala Jiřího Zimoly. Podle Sobotky je totiž Zimola loutkou v rukách buď Babiše, anebo Zemana.

Dohra Sobotkova útoku na Zimolu: Hejtman šetří slovy, zato Foldyna se neudržel
Foto: Archiv J. Foldyny
Popisek: Jaroslav Foldyna.

V ČSSD začíná nebývale přituhovat. Premiér Bohuslav Sobotka se totiž pro média velmi kriticky vyjádřil na adresu stranického rivala – jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Ostrá slova vůči němu vystřelil jen pár dní poté, co Zimolova jihočeská ČSSD nedoporučila Sobotku jako kandidáta na předsedu strany pro březnový sjezd.

„Problém je, že někteří lidé spíš působí dojmem loutek, u kterých tahá za provázek někdo jiný,“ sepsul Sobotka Zimolu pro zpravodajský web Seznam.

Na otázku, zda je Zimolovým „loutkovodičem“ šéf ANO Andrej Babiš, anebo spíše prezident Miloš Zeman, Sobotka dodal: „To je právě ten spor, že se neví, kdo z nich víc.“ Podle něj si totiž Zimola jezdí pro rozumy jak k šéfovi ANO, tak i na Pražský hrad.

„Kdo jezdí neustále na konzultace, ať už k jednomu, nebo ke druhému, tak je otázka, proč je takto nejistý, že musí neustále věci konzultovat,“ přisadil si premiér v rozhovoru pro Seznam.

Nálepkování kritiků, kontruje Zimola

Hejtman Zimola tento vpád opepřil sdělením, že asi Sobotka „nervově nezvládá situaci, a proto své kritiky takto nálepkuje“.

ParlamentníListy.cz logicky chtěly, aby Jiří Zimola tuto svou poznámku rozšířil a navíc i okomentoval, co si o premiérově sdělení myslí. Na poslaný dotaz prostřednictvím sms sice nereagoval, ale později ParlamentnímListům.cz řekl:

„Já se k tomu nechci vůbec nijak vyjadřovat. Je to stanovisko pana předsedy mé strany a k tomu nemám co dodat. Nechci přisypávat sůl do ran sociální demokracie."

Zato poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna se rozhovořil.

„Je zbytečné, aby sociální demokracie střílela slepě do vzduchu a při tom vystřílela patrony, protože vede tuhle diskusi. Podle mne by si Andrej Babiš i Bohuslav Sobotka měli uvědomit jednu věc, která je spojuje. Jsou nejúspěšnější koaliční vládou od roku 2000 po vládě Miloše Zemana, což byla vláda, která vrátila České republice ekonomickou stabilitu. Čili to byl Miloš Zeman a teď je to tato koaliční vláda, která tu sílu opět má. Obě dvě tyto rozhádané skupiny by si tak měly uvědomit, že jedna bez druhé by nedokázala udělat takovýto pozitivní výsledek. Je to prostě nejúspěšnější vláda po vládě Miloše Zemana,“ reagoval Foldyna na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda tyto půtky mezi Sobotkou a Zimolou nemohou nahrávat právě Andreji Babišovi.

„Jednoznačně si myslím, že tyhle hádky jsou pro konkurenta ČSSD rajskou hudbou a nebudeme si zakrývat, že tím největším konkurentem ČSSD je Andrej Babiš, který je obklopen celou mediální skupinou, která má vlastní PR na profesionální úrovni, a jakéhokoliv klopýtnutí sociální demokracie umí tak dobře využít a obrátit ve svůj prospěch. O tom ostatně svědčí i preference, které sociální demokracii padají, přestože tato vláda není neúspěšnou vládou. Je to vláda sociální a jsem přesvědčen, že kdyby v ní sociální demokracie nebyla, tak pan Babiš v zásadě nemá co prodávat! On se tu politiku totiž učí, a přitom zástupci ANO dělají spousty chyb. Problémem pana Babiše tak není on sám, ale celá řada lidí, které on musí koordinovat. Je tak zbytečné, aby sociální demokracie ztrácela body, protože vede tuhle diskusi,“ uvedl dále Foldyna.

Radši poskládejme solidní a emotivní program strany!

Slovní půtky mezi kýmkoliv v sociální demokracii podle něj neprospívají nikomu.

„Myslím si, že to, co chceme po jiných, aby diskusi o vnitřních personálních záležitostech ČSSD vedli jen na úrovních strany – to znamená na konferencích, na výborech, které jsou k tomu určené, a nikoliv, aby si to vzkazovali přes média – by měli dodržovat všichni. Tyhle vzkazy vůbec nic neřeší, jenom vytváří problém v členské základně a ve veřejnosti, která si klade otázku, co blbneme. Taková diskuse je kontraproduktivní! A jestli něco proběhlo na českobudějovické konferenci, tak to je jedna stránka věci. Pojďme si psát a vzkazovat o programových cílech, ale takovéto nálepkování nikomu nic nepřináší. K tomuto mediálnímu souboji se nechci blíže vyjadřovat. Jen bych chtěl oběma pánům vzkázat, že důležité je, abychom byli schopni na sjezdu přijít s novým, atraktivním a emotivním programem, který bude zajímat voliče sociální demokracie, a abychom si do čela zvolili lidi, kteří budou pro veřejnost důvěryhodní. Nemyslím si, že tento způsob diskuse něco řeší,“ dodal Foldyna.

Na podobnou notu jako on zabrnkal i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Podle mne je potřeba, aby se tyto věci řešily na politickém grémiu. Jiří Zimola jako zástupce hejtmanů za sociální demokracii má právo se účastnit politického grémia a navíc tyto věci může řešit ve svém poradním sboru. Podle mne není potřeba, abychom ta slova (Sobotky i Zimoly) nějak komentovali. Jde o to, aby to zmiňovaní pánové prodiskutovali na politickém grémiu a předsednictvu, které jsou pro tyto účely určené. Tam je místo pro to, aby své rozdílné názory řešili. To je vše, co k tomu řeknu. Nebudu přilévat olej do ohně,“ uvedl Štěch.

K dotazu, zda tyto půtky nemohou ještě více nahrávat Andreji Babišovi, se ale odmítl vyjádřit. „K tomu se dál už nebudu vyjadřovat. Toto je moje jediné stanovisko,“ dodal Štěch.

Jihočeský hejtman Zimola nijak nezakrývá to, že má dobré vztahy s Milošem Zemanen – byl dokonce i jedním z účastníků někdejšího „lánského puče“. Podle mnohých kritiků za Zemanem na Hrad jezdí i dnes. Zlí jazykové tvrdí, že vlastně vystřídal v této roli „hradního oblíbence“ někdejšího hejtmana Michala Haška. Přátelské vztahy ale má Zimola i se samotným ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, jenž mu prý vlastně pomohl v kraji sestavit koalici. ANO totiž napřed chtělo vítěznou ČSSD obejít a dát to dohromady raději s ODS. Nakonec to ale byl Babiš, kdo plány zarazil a tím Zimolu podržel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…