Dokud jim neřeknou, aby jednali, jednat nebudou. Ale to by se Černochové nelíbilo. Klaus byl ostrý

18.02.2024 14:55

Ve druhé části pořadu TV Nova Za 5 minut 12 usedl do křesla pro hosta druhý český prezident Václav Klaus. A pořádně se rozjel. Konstatoval, že žijeme v časech genderové revoluce, že EU Česku nijak nepomáhá a zdůraznil, že se Čechům nevyplatí přecházet na euro. Vládu Petra Fialy (ODS) označil za nejhorší českou vládu po roce 1989 a popsal, jak zle se z jeho pohledu proměnila ODS. Došlo i na válku na Ukrajině.

Dokud jim neřeknou, aby jednali, jednat nebudou. Ale to by se Černochové nelíbilo. Klaus byl ostrý
Foto: Repro TV Nova
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Za pět minut dvanáct

Václav Klaus po čase vystoupil před kamerami. A hned na začátku to vzal od podlahy.

„Svět se výrazně změnil. Nemyslím, že by se změnil revolucí, ale ty tendence, které už dlouho bublaly pod povrchem, tak teď zesílily a dnes žijeme v úplně jiném světě, než před deseti až patnácti lety,“ pravil Klaus

A hned zmínil válku na Ukrajině, válku v Izraeli, genderovou revoluci a mnoho dalších prvků.

Poté ostře kritizoval Evropskou unii.

„Evropská unie nám podle mého názoru nepřináší nic. Nám přináší pozitiva evropská spolupráce, totiž to, že spolu kamarádíme a nestřílíme se. Ale na tento proces unifikace, na ten doplácíme, na ten doplácí především ty nejmenší země,“ zdůraznil Klaus s tím, že elementární spolupráce evropských zemí je naprosto v pořádku. „Ale abychom centralizovali veškerou moc do Bruselu, jako jsme ji po dlouhá léta měli centralizovanou v Moskvě nebo jak byla koncentrována ve Vídni po celá staletí, tak to myslím, že to už bychom si měli dneska odpustit,“ zdůraznil Klaus.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí
Hned poté smetl ze stolu debatu o zavedení eura v Česku. „To je pro nás netéma. To neeuro má více výhod, než nevýhod. To téma bylo naprosto uměle vytaženo z klobouku. Toto bylo vytaženo z neekonomického světa panem prezidentem a dalšími. Tady nekřičí ekonomové, že musíme honem přijmout euro. Česká koruna je důležitým prvkem české státnosti. Já každému připomínám, že jsme se jí nezřekli ani za Protektorátu, ani po sovětské okupaci z roku 1968,“ zdůraznil Klaus s tím, že Česká národní banka a další odborníci přechod k euru nedoporučují.

Poté uhodil na vládu Petra Fialy.

„Já myslím, že je všeobecný názor, že to je nejhorší vláda, jakou jsme kdy měli od roku 1989. I když možná je to móda. Já jsem si nedávno četl jeden německý časopis, kde říkali, že jejich vláda je absolutně nejhorší v historii. Ale podle mého je to naprosto nefunkční premiér,“ poznamenal na konto předsedy ODS Petra Fialy.  

Vláda je podle něj nefunkční, protože spojuje pět politicky často totálně protichůdných subjektů, takže tento kabinet se nemůže shodnout prakticky na ničem. A proto je také nejhorší. Tak to vidí Václav Klaus.

„ODS odstoupila od svých pravicových myšlenek a z pravicové strany se stala nedefinovanou středovou stranou. Na rozdíl od minulosti nehájí české zájmy, hájí spíše evropské zájmy. … A v žádném případě to není strana, se kterou bych se já nějakým způsobem identifikoval. A to je pro mě smutné,“ pravil Klaus.

Pár slov řekl i k válce na Ukrajině.

„Východisko je určitě v tom, že se musí přestat střílet a musí se začít jednat. Ale ty strany nebudou jednat, dokud jim ti velcí hráči, zejména Spojené státy, neřeknou ,Sedněte si k tomu stolu a jednejte.‘ Ale já chápu, že tohle se naším ministrům chtivým války, zejména ministryni obrany Janě Černochové, nelíbí. Ale já tady zdůrazňuji, jednat se musí bez toho, aby to byl požadavek na návrat do nějakého bodu nula,“ zaznělo od Klause. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …