Donbas: Pozorovatelé OBSE agresivně obtěžováni opilými ozbrojenci. Neví se, zda Ukrajinci, či separatisty

04.08.2016 10:03

Pracovníci „Speciální monitorovací mise“ Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byli nakrátko zadrženi v ukrajinské Luhanské oblasti. Ozbrojený muž jim rusky poručil, aby vystoupili z automobilu, a namířil na ně zbraň. O incidentu na svých webových stránkách informuje sama OBSE.

Donbas: Pozorovatelé OBSE agresivně obtěžováni opilými ozbrojenci. Neví se, zda Ukrajinci, či separatisty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obraz křížů za mrtvé na Donbase

K incidentu došlo v úterý 2. srpna, kdy ozbrojený muž ve vojenském oděvu bez jakéhokoliv označení zastavil na místě kontrolovaném ukrajinskou armádou automobil monitorovací mise OBSE. Západní pozorovatelé byli na cestě z ukrajinskou vládou kontrolované oblasti Lopaskyne do Lobačeve, které je rovněž pod kontrolou ukrajinské armády.

V určitém momentu se jim do cesty postavil ozbrojený muž, který je donutil z automobilu vystoupit. Když následně jeden z pozorovatelů OBSE z automobilu vystoupil, aby si s mužem promluvil, rusky hovořící ozbrojenec nabil svůj samopal, uvolnil pojistku, zamířil na pracovníka OBSE a položil prst na spoušť.

Rusky vykřikl „Stop, nikam dále nepojedete“, uvádí na svých stránkách OBSE.

Zaměstnanci OBSE poté vyzvali muže, aby zavolal svého nadřízeného, což i učinil. Rusky hovořící muž nicméně svou zbraň držel stále namířenou na pozorovatele, od kterých stál ve vzdálenosti dvou metrů, zatímco s někým rusky hovořil přes rádio.

O pět minut později na místo dorazil další ozbrojenec, který byl doprovázen třemi muži, všichni byli vybaveni puškami typu AK-74. „Někteří z nich se zdáli být pod vlivem jakési omamné látky,“ píše OBSE. Byli také zjevně ve vysoké pozici. Hovořili rusky „velmi agresivním způsobem“. Představili se jako členové Ukrajinských ozbrojených sil.

Pozorovatelé po několika minutách muže požádali, aby sklopili své zbraně, což po nějaké době rusky hovořící, intoxikovaní „příslušníci ukrajinské armády“ učinili.

Vedoucí skupiny pozorovatelů se poté pokusil uklidnit celou situaci a objasnil mužům mandát OBSE na teritoriu Ukrajiny. Po zhruba patnácti minutách byli muži propuštěni a místo opustili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…