Dost řečí: Zastánci Brexitu dali na stůl konkrétní plán, co dělat po odchodu z EU. Podívejte se

15.06.2016 14:11

Organizátoři takzvané „Leave Campaign“, tedy lidé, kteří se snaží občany Velké Británie přesvědčit o tom, že se budou mít mnohem lépe po vystoupení z Evropské unie, přišli s plánem, který obsahuje konkrétní kroky, které je podle nich po vystoupení potřeba učinit, informuje o tom BBC.

Dost řečí: Zastánci Brexitu dali na stůl konkrétní plán, co dělat po odchodu z EU. Podívejte se
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Anketa

Je Člověk v tísni užitečnou organizací?

3%
97%
hlasovalo: 8833 lidí

V první řadě by měl britský parlament zamezit volnému pohybu osob a omezit pravomoci Evropského soudu, míní členové kampaně. Britská vláda ovšem již v minulosti varovala před „desetiletím nejistoty“, které by následovalo po pokusu o vymanění se z nadvlády Bruselu, a nutností uzavírání nových obchodních dohod.

Stoupenci kampaně za vystoupení Británie z EU ovšem argumentují, že nového „vyrovnání“ – včetně smlouvy o volném obchodu mezi Velkou Británií a EU – by mohlo být dosaženo už do května roku 2020, píše BBC.

Rovněž vyzvali k podniknutí nezbytných právních kroků, které by podle jejich slov měl britský parlament učinit hned při svém nejbližším zasedání. Konkrétně požadují „zrušení kontroly Evropského soudního dvora nad bezpečnostními otázkami země a umožnění vládě deportovat zločince přicházející z Evropské unie“.

„Poté, co si zvolíme opustit Evropskou unii, veřejnost bude vyžadovat okamžitou akci ze strany vlády, po které bude chtít, aby získala zpět kontrolu, kterou nyní drží politici v Bruselu,“ řekl jeden z účastníků kampaně, politik Chris Grayling.

„Ještě před rokem 2020 budeme potřebovat důkladně promyšlenou vyjednávací taktiku a několik významných změn v legislativě. Konkrétně bude potřeba zrušit daň z přidané hodnoty na pohonné hmoty a tampony. Také se budeme muset nějakým způsobem dostat z této situace, kdy nám nějaké externí autority říkají, kdy a koho můžeme deportovat,“ dodal politik.

Obecně se hnutí „Vote Leave“ snaží přimět parlament, aby prosadil tato nová opatření:

Finanční zákon – ten by znamenal zrušení pětiprocentní daně z přidané hodnoty, kterou britské domácnosti v současné době platí za spotřebu energie. Údajně by tato daň měla být nahrazena penězi, kterými Velká Británie přispívá do rozpočtu Evropské unie.

Zdravotní zákon – britské zdravotnictví (National Health Service) by dostávalo týdenní dotaci ve výši 100 milionů liber, které by Velká Británie získala rovněž z peněz, které obyčejně plynou do fondů EU.

Imigrační zákon – ukončení automatického práva každého občana EU na vstup do Velké Británie.

Zákon o volném obchodu – Velká Británie opustí „společnou finanční politiku“ Evropské unie a obnoví pravomoci britské vlády kontrolovat vlastní obchodní politiku.

Zákon o zrušení „European Communities Act 1972“ – tento zákon je „právním podkladem pro supremaci eurounijního práva ve Velké Británii“, musí tedy být zrušen. „Evropské smlouvy již nebudou zasahovat do britského práva a jurisdikce evropského soudu v Británii bude zrušena,“ uvádí se v textu.

Poslanec za Konzervativní stranu Steve Baker zmínil, že tyto body mají posloužit jako „právní rámec“ pro Velkou Británii poté, co vystoupí z Evropské unie. Také dodal, že Velká Británie bude „jednoduše“ nadále obchodovat se zbytkem Evropy i po vystoupení z EU.

„Realita je taková, že ve vzájemném obchodu budeme pokračovat,“ uvedl Baker v rozhovoru ve studiu Radia 4. „Je dobré si uvědomit, že každý může přijít do obchodu a jednoduše si koupit nějaký produkt z Číny, se kterou žádnou dohodu podepsanou nemáme. Ještě více obchodních vztahů máme se Spojenými státy, se kterými rovněž žádnou dohodu podepsanou nemáme,“ zmínil Baker.

Z druhé strany se ozývá hlas kancléře George Osborna, který tvrdí, že pokud Británie vystoupí z EU, bude ponechána na pospas bez „žádného ekonomického plánu“, což by znamenalo, že by bylo potřeba drasticky zvýšit daně a snížit státní výdaje, aby došlo ke stabilizaci veřejných financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…