Drahoš vysvětluje voličům: Nejsem suchar. Chodím na chatě do hospody na pivo, sekám trávu. Vím, kolik stojí litr mléka

22.12.2017 16:15

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš je přesvědčen o tom, že lidé už mají dost hrubosti a vulgarismů politiků. Rád by voliče přesvědčil, že i když je profesor, tak rozhodně není žádný akademický suchar, jak si mnozí myslí. „Mám rád obyčejné věci, třeba hospodu a pivo,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.

Drahoš vysvětluje voličům: Nejsem suchar. Chodím na chatě do hospody na pivo, sekám trávu. Vím, kolik stojí litr mléka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta ČR Jiří Drahoš

Jiří Drahoš často v debatách vyzdvihuje, že úkolem prezidenta je lidi sjednocovat, a ne rozdělovat. To je právě i to, co ho prý odlišuje od současného prezidenta Miloše Zemana. „Je pravda, že Miloš Zeman má tvrdé voličské jádro, kterému jeho chování evidentně nevadí, ale je spousta lidí, kterým to vadí. Nejsou všichni nadšeni tímto stylem prezidentování,“ řekl.

Nejčastější kritika, kterou od lidí na adresu Zemana slýchává, je prý ta, že nás prezident táhne směrem na východ. „Vadí jim i to, že je zpochybňováno naše členství v Evropské unii, naše bezpečnostní vazby na Severoatlantickou alianci,“ upřesnil.

Miloš Zeman má sice tvrdé voličské jádro, ale má i velmi tvrdé odpůrce. „Ty na svou stranu nezíská. Pětadvacet procent oslovených lidí mě prý ještě nezná, jestli je tam nějaký takový potenciál, můžu ještě někoho získat na svoji stranu,“ uvedl Drahoš a dodal, že vidí velký prostor na to, aby voliče přesvědčil.

Kromě věcí, které Drahoše se Zemanem rozdělují, by prý přece jen našel i něco, na čem se shodují – a to je navštěvování regionů a osobní setkání s voliči. „Je důležité s lidmi mluvit, ale měl by do regionů jezdit za své, za peníze své kanceláře, to by byl v mém případě výrazný rozdíl,“ řekl Drahoš.

Co by chtěl prezidentský kandidát Jiří Drahoš lidem ukázat, je především to, že i on je zcela obyčejný člověk. „To, že jsem pracoval ve vědě, je fajn, ale stýkám se ve svém životě s lidmi, kteří nemají s vědou ani s akademickou sférou nic společného. Chodím na chatě rád do hospody na pivo, sekám trávu. Snažím se lidi, v rámci kampaně, přesvědčit, že nejsem suchar a že vím, kolik stojí litr mléka nebo co je problém lidí,“ řekl s tím, že jako nudný se rozhodně nevnímá.

  • Původní zdroj ZDE

Jiřímu Drahošovi je také často vyčítano, že své názory neříká dostatečně silně a dynamicky, to je podle něj ale pouhá nálepka. „Já důrazně protestuji. Kdo chce slyšet mé názory, tak má spoustu příležitostí, mám Facebook, webové stránky. V televizi a v rádiu bych nikdy sprostě nemluvil, i když zaklít rozhodně umím. Chodí mi zprávy od lidí, kteří mi píšou, že už nechtějí od těch politiků tu hrubost,“ zdůraznil Drahoš s tím, že post hlavy státu je přece důstojná funkce.

Není to tak dlouho, co prezidentský kandidát Drahoš vyjádřil obavu o možném ovlivnění demokratičnosti prezidentských voleb ze strany zahraničních serverů a tajných služeb. „Chystám se ohledně této věci poslat premiérovi dopis ještě před prvním kolem prezidentských voleb. Pokud by se chtěl sejít, jsem na schůzku připraven,“ uvedl.

Jiří Drahoš na svých webových stránkách zveřejnil seznam desítek dezinformačních webů. Jedním z nich byl i Aeronet, kde se objevila informace, že americký miliardář George Soros s podporou Karla Schwarzenberga (TOP 09) založil účet, na kterém shromažďují peníze na podporu prezidentských kandidátů proti Miloši Zemanovi.

„To je podle mě zcela záměrná dezinformace, zcela. Kdo by měl na tomto mít zájem? Asi ti protikandidáti těžko,“ řekl.

Pokud by prý Drahošovi nabídla nějaká strana, že mu pošle na kampaň peníze, což se zatím nestalo, nepřijal by je. „Oni vědí, že bych to nepřijal. Kandiduji jako nadstranický kandidát, a ani by nemělo logiku, aby mi nějaká strana posílala peníze,“ míní.

V předchozích dnech se strhla debata kolem volby předsedy vyšetřovací komise GIBS, kterým měl být Zdeněk Ondráček z KSČM. Hlasování však bylo označeno za zmatečné a bude se opakovat. Podle Drahoše celá situace rozhodně nepůsobí dobře. „Nechápu, proč KSČM nominuje na tuto funkci zrovna člověka, který opravdu na Národní třídě mezi těmi příslušníky SNB byl a mlátil lidi. Je to jako provokace, kdyby se alespoň omluvil,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…