Drastické škrtání zatím koalici neublížilo. Preference jí neklesají

12.08.2010 15:21 | Zprávy

Podle aktuálního výsledku agentury SC&C pro ČT se preference politických stran od červencového průzkumu konkurenční agentury SANEP výrazně nezměnily. Přestože vláda už vydala programové prohlášení, načrtla konkrétní kroky reforem a seškrtala, co se dalo, nijak zvlášť negativně se dosavadní kroky vlády na preferencích pravicových stran nepromítly.

Drastické škrtání zatím koalici neublížilo. Preference jí neklesají

ČSSD si udržuje stále nepatrný náskok s 21 procenty, následuje TOP09 s 20 procenty, ODS 19 procenty a ze zbývajících parlamentních stran remizují VV s komunisty na 11 procentech. Snad mírným překvapením je posilující Suverenita Jany Bobošíkové se 4 procenty na úkor Zemanovců.

Zatím jen nástřel

"
Není vůbec jisté, že pravice ztratí preference, ačkoli až budou jednotlivé reformy v podobě už konkrétních zákonů procházet sněmovnou, pak možná," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

"Jedna věc je prezentace vlády při připravovaných zákonech a druhá věc je formulace médií, to utváří veřejné mínění. Pak pochopitelně o preferencích rozhoduje, co přinesou dané zákony v praxi," dodal Bureš.

Opozice je neviditelná

"
Vypovídá to o akceptování škrtů především u pravicových voličů, souhlasí se šetřením. V podstatě nedošlo k žádnému přelivu od parlamentních voleb,"sdělil redakci politolog Josef Mlejnek. Opozice je podle Mlejnka neviditelná, vnitřně rozhádaná a čeká na novou volbu předsedy.

Komunálky budou ve stejném duchu

Sněmovna se sejde až 21. září, do té doby žádný návrh v podobě zákona nemá šanci na schválení. "Pravděpodobně ministři stejně budou čekat s kontroverzními zákony až po komunálních volbách, aby neodradili své voliče," komentoval průzkum politolog Bohumil Doležal.

Čtěte také:

Fotokoláž: hns

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…