Důchodci, pozor na Gotta! A neříkejte, že 17. listopad byl domluvený, zní varování. Odkud?

13.11.2019 11:36

Web Seznam.cz zprovoznil novou službu. Je to tzv. Sherlock senior, který je „zpravodajem pro seniory věnovaný dezinformacím a řetězovým zprávám“. Vzhledem k listopadovému výročí Sherlock seniory už dopředu připravuje, že na internetu bude rezonovat téma roku 1989, a preventivně jim vysvětluje, o co jde těm, kteří jej využijí k řetězovým mailům nebo jiným dezinformacím.

Důchodci, pozor na Gotta! A neříkejte, že 17. listopad byl domluvený, zní varování. Odkud?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Postarší demonstranti například křičeli: "Macron, demise!"

Nejprve jsou ale na příkladu jednoho konkrétního hoaxu senioři poučeni, že dezinformace se může poznat tak, že chybí zdroje a datum, že zpráva nedává smysl, a také podle toho, že je doporučováno, aby byla zpráva přeposlána co nejvíce lidem. „Podobné naléhavé výzvy k šíření doprovází hoaxy a dezinformace často,“ varuje Sherlock ze Seznamu.

Anketa

Má předseda ÚS Pavel Rychetský vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 28047 lidí

Následně pro seniory server sestavil seznam témat, která se objevovala na českých dezinformačních kanálech minulý měsíc nejčastěji. V říjnu podle Sherlocka nejvíce frčely dezinformace o slovenské prezidentce Čaputové a americké CIA, i když pravda je prý taková, že pouze jeden bývalý agent CIA byl zaměstnán v agentuře Shaviv Strategy and Campaigns, která dělala prezidentce Čaputové předvolební kampaň.

Screen: SeznamZpravy.cz

Dezinformační scéna prý využila i říjnového úmrtí zpěváka Karla Gotta. „Některé články publikovaly zpěvákovy staré rozhovory, které se týkaly konspiračních teorií,“ píše se. Kromě tohoto prohřešku prý také docházelo ke srovnávání Karla Gotta s rovněž zemřelou Vlastou Chramostovou. „Což často vyústilo ve vyzdvihování zpěváka na úkor herečky,“ píše Seznam bez bližšího vysvětlení, co je na srovnání dezinformačního.

A pak už Sherlock pro seniory vybral téma, na které si tento měsíc mají dávat největší pozor. „Blíží se výročí sametové revoluce a stejně jako v minulých letech i letos zřejmě bude terčem mnoha dezinformačních a manipulativních zpráv,“ varuje seniory, pamětníky tehdejších událostí.

„Můžeme předvídat, že se vyrojí e-maily a zprávy, které budou nabízet alternativní výklad událostí kolem 17. listopadu 1989,“ varuje Sherlock. A hned dodává, co tyto alternativní výklady mohou obsahovat: „Například, že Václav Havel byl během revoluce pouze pěšákem StB nebo že šlo o spiknutí CIA a KGB.“

Tyto konspirační teorie se podle Seznamu snaží lidem naznačovat, že vše je domluvené dopředu a že události nemohly proběhnout spontánně a samy od sebe.

A také je vysvětleno, co jsou zač lidé, kteří jim podlehnou: „Lidé můžou být z polistopadového vývoje zklamaní a namísto hledání skutečného důvodu takového pocitu viní samotnou revoluci a její aktéry.“

Zklamaní lidé pak mají sklon vinit samotnou revoluci a její aktéry, proto snadněji uvěří nepodloženým domněnkám, a dokonce je dále šíří. Neuvědomují si totiž, čemu ve svém zklamání z porevolučních časů slouží.

Navíc prý lidé mají sklon si vymýšlet příběhy a hledat souvislosti tam, kde nejsou. Seznam je poučuje, že pokud se jim toto stane, dopouštějí se kognitivního zkreslení, což je chybné zpracování informací. Mají si tedy být vědomi toho, že pokud hledají souvislosti, je to jejich chyba.

A aby bylo toto varování reálnější, přikládá Sherlock odkaz na definici pojmu „kognitivní zkreslení“ webu bezfaulu.net. Ten provozuje devětadvacetiletý Jiří Burýšek, redaktor Seznamu s novinářskou historií od loňského roku, absolvent anglistiky a amerikanistiky na Masarykově univerzitě v Brně. Mimochodem rovněž spoluautor výběrů říjnových dezinformací.

Na tomto webu pak seniora postraší, že jeho chování může být „argumentační faul“.

Připomeňme si, senioři, co vám hrozí: Zneužití, viry, vydírání

A na závěr ještě Sherlock seniory poučí, že řetězovým mailům neradno věřit. „Pojďme si na závěr připomenout, proč máme být při čtení i odesílání řetězových e-mailů velmi opatrní,“ domlouvá jim. V rámci tohoto „připomenutí“ se senior dozví: Řetězový e-mail může zneužít vaši e-mailovou adresu. A aby se tomuto zneužití dat vyhnuli, doporučuje se: „Požádejte tedy raději své známé, ať vám hromadné e-maily neposílají.“

Pokud by nezafungovala obava ze zneužití dat, následuje těžší kalibr: Posílání virů. „Stačí jen, abyste klikli na odkaz nebo otevřeli přílohu, a nebezpečný vir se spustí,“ varuje Sherlock se zdviženým prstem, že útočník tak může získat fotografie, nebo dokonce údaje k platební kartě. „Ve zprávách od neznámých lidí tedy raději neotevírejte obrázky, prezentace ani odkazy,“ radí seniorům.

A kdyby ani viry neodradily od řetězových e-mailů, je tu jako třetí bod připomenutí „Finanční podvody a vydírání“. „Může se také stát, že vás bude někdo vydírat s tím, že má vaše citlivé údaje nebo kompromitující materiály. To vše s jediným cílem – získat peníze,“ dozvědí se senioři o řetězových e-mailech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…