Dusno kolem pomníku maršála Koněva. Pustili se do sebe starosta z TOP 09 a ruská ambasáda

23.08.2019 17:29

Kolem pomníku maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva to opět vře. Pustili se do sebe starosta Prahy 6 za TOP 09 a ruské velvyslanectví. Podívejte se sami, co všechno zaznělo.

Dusno kolem pomníku maršála Koněva. Pustili se do sebe starosta z TOP 09 a ruská ambasáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení zrestaurovaného pomníku maršála Koněva s novými popisnými deskami. Marta Semelová byla proti

Ruská ambasáda žádá očištění pomníku maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva, jenž se podílel na osvobození značné části východní a střední Evropy od nacistických okupantů. Jenže vedle toho v roce 1956 řídil krvavé akce na potlačení maďarského povstání. Maďaři stáli o svobodu, Koněv místo toho otevřel stavidla potokům krve.

V České republice se často objevují i spekulace o tom, že se podílel na přípravě srpnové invaze v roce 1968. Podle historiků byl však Koněv od roku 1963 v důchodu a na přípravách invaze neměl žádný podíl. Přesto byl i letos v srpnu polit pomník maršála Koněva na Praze 6 rudou barvou a opatřen nápisem, že lidé nezapomenou na to, co má Koněv za sebou.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 na sociální síti Facebook napsal, že by byl nejraději, kdyby Koněvova socha z území Prahy 6 úplně zmizela a byla přesunuta např. na velvyslanectví Ruské federace.

„Je vidět, že je srpen. Koněv je zase rudý. Jako každý rok. Za jeho čištění, opravy a renovace jsme utratili za poslední roky už statisíce z peněz Prahy 6. Ale Praha 6 nám každý rok jednoznačně říká, že tady Koněva nechce. Já tak říkám, že budeme znovu jednat s Rusy a znovu jim nabídneme, že si mohou sochu dát třeba k nim na ambasádu. A dodávám, že dokud nezačnou jednat konstruktivně a z jejich strany uslyším jen normalizační fráze o přepisování dějin, zůstane socha pomalovaná. Nakonec, rudý je rusky krásný...? napsal Kolář.

Představitelé velvyslanectví Ruské federace se proti Kolářovým slovům okamžitě ohradili.

„Barbarský čin uráží památku tisíců vojáků a důstojníků Rudé armády padlých na území České republiky v bojích proti nacistickým okupantům za osvobození Prahy (přece právě kvůli tomu byl instalován pomník). Útoky na pomník jsou také znesvěcením památky obětí holocaustu, neboť zrovna vojska 1. ukrajinského frontu a jejich velitel I. S. Koněv se zapsali do dějin jako osvoboditelé (v roce 1945) neblaze proslulých nacistických «továren na smrt» Osvětim a Terezín. Jsme přesvědčeni, že takové činy nezapadají do elementárních norem civilizovaného chování. Vzhledem k datu incidentu je zřejmé, že byly vyprovokovány vedením městské části Praha 6, které umístilo u pomníku takzvané vysvětlující cedule, jež obsahují ničím nepotvrzené spekulace na téma účasti I. S. Koněva na přípravě vpádu vojsk zemí organizace Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968,“ uvedlo velvyslanectví taktéž na sociální síti Facebook.

„Jsme rozhořčeni prohlášením vedení městské části Praha 6 o tom, že městské úřady nehodlají uvést pomník do náležitého stavu, přičemž to fakticky podmínilo přemístěním pomníku na území velvyslanectví Ruské federace. Považujeme za nepřijatelné schovávat se přitom za názory Pražanů s odvoláním na zbabělé činy jednotlivých vandalů, kteří v noci útočí na mlčenlivý pomník. Víme, že v České republice obecně s úctou zacházejí s památkou hrdinů osvobození Československa,“ zaznělo také v prohlášení ambasády.

Ruská federace tvrdí, že podobné vandalské činy souvisí i s údajnou snahou současného vedení hlavního města Prahy v čele s pirátským primátorem Zdeňkem Hřibem, který dal najevo, že se na staroměstskou radnici nebude vracet tabulka oslavují Rudou armádu jako osvoboditelku Prahy. Hřib připomněl, že Rusá armáda vstoupila do Prahy 9. května, tedy v době, kdy byla většina Prahy již osvobozena, a to i díky odvaze účastníků pražského povstání. Během tohoto povstání zemřely tisíce Čechoslováků.

Ruská federace však tvrdí, že Prahu opravdu osvobodila Rudá armáda a občanům se to musí připomínat. Zástupci Ruské federace také žádají po českých orgánech nápravu této situace.

„Očekáváme, že česká strana provede důkladné vyšetření a potrestá viníky. Vycházíme z toho, že budou přijata nezbytná opatření k zabránění opakování podobných incidentů v budoucnosti (předchozí akty vandalismu vůči pomníkům osvoboditelů Prahy zůstaly beztrestné). Počítáme s pochopením a aktivní podporou české veřejnosti. Na obrázku může být: stojící lidé, mrak, obloha a venku,“ stojí v závěru prohlášení ruského velvyslanectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…