EU jako SSSR. Zase se mlátí obušky! Umělec, který utřel Emmu Smetanu, vážně promluvil

04.01.2018 7:28

Emir Nemanja Kusturica, srbský režisér, hudebník a aktivista promlouvá v novoročním rozhovoru pro srbský Iskra.co o tom, jak je Srbsku vnucován západní či blízkovýchodní pohled na svět. Podle něj se Sarajevo stalo „mrtvé město“, a to pod přímým dohledem muslimského klanu Izetbegovičů podporovaného západem. Emir Nemanja Kusturica se v minulosti postaral o rozruch při rozhovoru pro DVTV s moderátorkou Emmou Smetana, která na něho podle jeho slov útočila a hrála si se slovíčky.

EU jako SSSR. Zase se mlátí obušky! Umělec, který utřel Emmu Smetanu, vážně promluvil
Foto: repro youtube.com
Popisek: Emir Kusturica, slavný srbský režisér, hudebník a spisovatel

Emir Nemanja Kusturica se domnívá, že od dob Napoleona, přes Habsburskou říši až po dnešní uspořádání EU je Srbsku vnucován západní pohled na svět. Z Blízkého východu pak dochází k vnucování zase pohledu islamistů.  Oni ale mají podle něj svůj. „Za Tita bylo možné, aby tu společně žili katolík Chorvat, muslim Bosňák i srbský ortodoxní křesťan. Jenže klan Izetbegovičů pak oživil běsy zvané šaría a katolické Chorvatsko si vzpomnělo na svoje ustašovské dědictví. To je s patriotickým srbským ortodoxním křesťanem v přímém konfliktu a rozporu,“ říká patriot a odkazuje k tažení Napoleona na Rusko, po kterém se vrátil zpět do Francie s místo 600 tisíci vojáky se 30 tisíci. Podobný osud čekal i Hitlera. Západ si podle něj právě toto uvědomuje. „Chtěl by samozřejmě ruské nerostné bohatství (ropa, plyn, suroviny), jenže má u svých břehů ruské ponorky,“ zdůrazňuje.

Anketa

Zvítězí Miloš Zeman už v 1. kole?

85%
hlasovalo: 19723 lidí

Český překlad ZDE

Vedení EU pak přirovnává k Sovětskému svazu. „Je to nomenklatura, bez skutečné reciprocity,“ říká na adresu EU, která podle něj má hlavní ideu a tou je „Velké Německo“ neboli „Drang nach Osten.“ To je podle něho důvod, proč Britové toto uskupení evropských států opouštějí. Španělský problém s autonomním regionem Baskicko pak zase vidí jako opakovaný scénář rozpadu Jugoslávie. „Zatím se jen mlátí obušky, ale nejspíš dojde i na střelbu. V Katalánsku tak vidíme dvojí metr uplatňovaný vůči Rusku a Krymu a Srbsku a Kosovu,“ připomíná.

Zásadní pro přežití malého národa považuje kulturu. Kusturica se již opakovaně vyjádřil i o svém vztahu k Česku. Podle něj bychom se měli za každou cenu držet své kultury, kultury Bohumila Hrabala, Haškova Švejka, Kunderova Žertu atd. A příklad uvádí, jak se Srbové drží Ivo Andriče, spisovatele a nositele Nobelovy ceny. „Srbové mají právo rozšiřovat svoji kulturní myšlenku na Kosovo a jeho legendu. Je to srbské kulturní dědictví. Republika Srbská v Bosně je právoplatná a její základy pramení právě ze srbského národního cítění,“ uvádí.

Podle jeho názoru Jugoslávii poškodil soudní tribunál v Haagu tím, že rozdělil její národy a obnovil ideu nadvlády Turecka nad Balkánem. „Dnes proto rozhoduje v Bosně, Kosovu, Albánii, Makedonii a dalších enklávách v balkánských zemích soudce kádí (islámský soudce rozhodující podle šaríje a názoru islámských mudrců),“ připomíná a dodává, že zločiny ze strany muslimů nebyly potrestány.

Sarajevo pak považuje za „mrtvé město“, ze kterého bylo vyhnáno 150 tisíc Srbů a zástupců jiných národností. Jemu osobně vypálili dům. Poukazuje na vysokou přítomnost muslimů, kteří se stěhují do města ve velkém a vedle toho Saudové zase skupují pozemky a nemovitosti. Připomíná také oživení práva šaría. „To vše pod dohledem muslimského klanu Izetbegovičů, které ve všem podporoval a podporuje západ. To není multikultura, to je její opak,“ uzavírá důrazně. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …