EU zdraží chudým topení. Ale dá jim peníze na zateplení domu

14.07.2021 13:32

Evropská komise má dnes podle uniklého návrhu, který získala televize EURACTV, představit balíček o snižování emisí v oblasti dopravy a paliv pro vytápění, který je varovně skloňován zejména v Polsku s upozorněním, že to znamená velké výdaje pro chudé domácnosti. Před záměrem rozšířit systém obchodování s emisemi i na paliva k vytápění zazněly varovné hlasy i z Francie. „Neudělejte tu chybu… Ve Francii jsme to už zkoušeli a přineslo nám to akorát žluté vesty,“ řekl jeden z francouzských europoslanců. EU sice počítá s kompenzacemi, ale to, kdo ponese tíhu přímých nákladů, se zcela zatím netuší.

EU zdraží chudým topení. Ale dá jim peníze na zateplení domu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
Uniklý návrh Evropské komise, o němž informovala televize EURACTV se týká balíčku, který bude představen během středy a který přinese nový balíček právních předpisů v oblasti klimatu s cílem dosáhnout v Evropské unii snížení emisí o 55 % oproti úrovni z roku 1990.

Legislativní balíček má vytvořit pobídky pro snižování emisí v oblasti dopravy a paliv pro vytápění, před kterým již dříve varovalo Polsko. Také někteří vysoce postavení zákonodárci v Evropském parlamentu varovali, že to znamená zvýšení cen paliv a zasažení nejchudších evropských domácností.

„Neudělejte chybu, když rozšíříte trh s uhlíkem na vytápění a paliva. Ve Francii jsme to už zkoušeli a přineslo nám to akorát žluté vesty,“ varoval Brusel francouzský europoslanec Pascal Canfin, když Evropský parlament schvaloval předpis o klimatu.

Že záměr postihne chudé neúměrně více než bohaté, to přiznává i samotná Evropská komise. „Zavedení ceny uhlíku na paliva pro vytápění nebude mít na domácnosti stejný dopad, ale pravděpodobně bude mít regresivní dopad na disponibilní příjem, protože domácnosti s nízkými příjmy mají tendenci vynakládat větší část svých příjmů na vytápění,“ uvádí Komise v analýze nákladů a přínosů své směrnice.

V uniklém návrhu též stojí, že to znamená docela významné sociální dopady, které „mohou nepřiměřeně ovlivnit zranitelné domácnosti, zranitelné mikropodniky a zranitelné uživatele dopravy, kteří vynakládají větší část svých příjmů na energii a dopravu a kteří v některých regionech nemají přístup k alternativním, cenově dostupným řešením mobility a dopravy“.

Mírnit dopady chce Evropská komise prostřednictvím „sociálního nástroje pro opatření v oblasti klimatu“, který by měl chudším dotovat přechod na čistší paliva. Vznikne kvůli tomu i nový fond, který má podporovat  investice určenýé na zvýšení energetické účinnosti budov, na provádění renovací budov a na dekarbonizaci vytápění a chlazení budov, včetně integrace energie z obnovitelných zdrojů, a na financování mobility a dopravy „s nulovými a nízkými emisemi“. Příjem fondu budou tvořit zisky z kšeftování s emisemi v oblasti budov a dopravy, a to alespoň z 20 procent. Kdo pak zaplatí za přímé náklady, se neví.

Že by systém obchodování s emisemi (ETS) mohl být rozšířen i na silniční dopravu a budovy, připustila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová už během dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…