Elektrošoky, bití a dušení. Jihoafričtí policisté podle advokátů mučí Krejčíře

24.11.2013 11:24

Jihoafrická policie se pokoušela dostat doznání ze zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře mučením. Tvrdí to podle serveru enca.com jeho právníci. Vyšetřovatelé ho prý několikrát dusili a použili elektrický paralyzér. Také ho údajně surově bili. Dvojice lékařů údajně potvrdila, že Krejčíř utrpěl zranění.

Elektrošoky, bití a dušení. Jihoafričtí policisté podle advokátů mučí Krejčíře
Foto: http://ewn.co.za, tan
Popisek: ???

Krejčíř byl v pátek zatčen kvůli podezření z pokusu o vraždu a únos. Policisté v civilu ho podle prohlášení advokátní kanceláře BDK odvezli v konvoji neoznačených vozů mimo město. Tam ho údajně agent s pomocí elektrického paralyzéru přinutil vystoupit z automobilu. "Poté, co ho dostali na kolena, našeho klienta mučili, přetáhli mu přes hlavu plastikový pytlík a dusili, dokud neupadl do bezvědomí," citovala z prohlášení BDK agentura AFP.

"Po ztrátě vědomí mu dávali elektrošoky Tazerem, kladli mu otázky a bili ho. Utrpěl řezné rány na zápěstí a předloktí, a pak mu do ran nalili chemikálie, které mu způsobily prudké bolesti. Trvalo to asi 90 minut," tvrdí advokáti. Na dotyčné policisty prý podali žalobu. "Je zřejmé, že policisté našemu klientovi upřeli právo na právní zastoupení, aby ho mohli mučit, a tak na něm vynutit určitá doznání," uvedla advokátní kancelář.

Krejčíře schovali na tajné místo

Jihoafrická policie nechce zveřejnit místo Krejčířova pobytu, údajně v zájmu jeho vlastní bezpečnosti. Obviněný se má v pondělí společně se svým komplicem, jenž byl rovněž zatčen v pátek, objevit před soudem.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce. Sdělovací prostředky v JAR Krejčíře spojují s podsvětím a řadou vražd. Žádnou trestnou činnost mu ale zatím soudy neprokázaly. V České republice byl Krejčíř nepravomocně odsouzen k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik a úřady se už léta neúspěšně pokoušejí prosadit jeho vydání zpět do vlasti. Věc v poslední době zdrželo jednání o Krejčířově žádosti o azyl v JAR: ta byla sice zamítnuta, nyní se ale projednává Krejčířovo odvolání v této věci.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…