Erdogan varoval Moskvu: Jestli nepřestanete s narušováním tureckého vzdušného prostoru, přestaneme kupovat ruský plyn

08.10.2015 15:54

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, znepokojený ruským narušováním tureckého vzdušného prostoru při bojích v Sýrii, varoval Moskvu před následky jejího chování. Turecko odebírá většinu plynu z Ruska, jak ale Erdogan nyní uvedl, jsou prý i jiné země, od kterých ho může Ankara získávat. Prezident to řekl v rozhovoru s tureckými novináři během letu na oficiální návštěvu Japonska.

Erdogan varoval Moskvu: Jestli nepřestanete s narušováním tureckého vzdušného prostoru, přestaneme kupovat ruský plyn
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Ruská letadla narušila o víkendu dvakrát turecký vzdušný prostor během operací, které podnikají v Sýrii. Turecká armáda rovněž oznámila, že raketové systémy umístěné v Sýrii ohrožovaly osm tureckých letounů F-16, které byly vyslány na kontrolní misi podél turecko-syrských hranic.

„Současnou situaci nemůžeme akceptovat. Ruská vysvětlení týkající se narušení vzdušného prostoru nejsou přesvědčivá,“ prohlásil Erdogan.

Většinu plynu, který Turecko spotřebuje, nakupuje v Rusku

Jak uvedla agentura Reuters, Rusko je největším dodavatelem plynu do Turecka. Ankara si od Moskvy kupuje 28 miliard až 30 miliard metrů krychlových zemního plynu z celkového počtu 50 miliard metrů krychlových, které každý rok potřebuje. Zbytek plynu získává z Ázerbájdžánu a Íránu, malé množství by měla mít i z Turkmenistánu.

Turecko rovněž v roce 2013 povolilo ruské státní společnosti Rosatom, aby v zemi postavila první jadernou elektrárnu. Datum zahájení stavby zatím ale nebylo stanoveno.

Erdogan nyní uvedl, že ho ruská intervence v Sýrii rozladila. Zatím ale nemá v plánu promluvit si o tom přímo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Toto jsou věci, nad kterými by se Rusko mělo zamyslet: jestliže Rusové nepostaví jadernou elektrárnu Akkuyu, přijde někdo jiný a udělá to,“ řekl turecký prezident. „Jsme odběratelem číslo jedna, pokud jde o zemní plyn z Ruska. Přijít o Turecko by pro Rusko znamenalo vážnou ztrátu. Jestli to bude nutné, Turecko může získat plyn z mnoha různých míst,“ dodal. Ruské úřady zatím na jeho vyjádření nijak nereagovaly, poznamenala agentura Reuters.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…