Erik Tabery: Vláda Miloše Zemana se blíží

28.05.2018 16:15

Na vládu s důvěrou se čeká už sedm měsíců. A protože během této doby se ve hře střídaly varianty, jako jsou ANO s SPD či ANO s komunisty, většina lidí se děsí, co přijde, říká šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery. „Zatímco mnozí vzhlížejí k mračnům, nevšimli si, že už stojí po pás ve vodě,“ říká Tabery, který upozorňuje, že Andrej Babiš není tím, kdo určuje parametry vznikajícího kabinetu.

Erik Tabery: Vláda Miloše Zemana se blíží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Karviné

Premiér v demisi Andrej Babiš vidí naše místo na Západě. I když ve svých výrocích kličkuje, lze věřit, že to myslí vážně. „Nikdy nevedl kampaň proti Evropské unii a nehájil zájmy Kremlu. Přesto za jeho vlády naše pouto se Západem začalo oslabovat a lze se obávat, že bude korodovat i nadále,“ uvedl Tabery, který je přesvědčen o tom, že přecenil své vlastní síly. „Nedošlo mu, že určující síla není on, ale Miloš Zeman,“ zdůraznil.

Podle šéfredaktora týdeníku Respekt už dnes strany ANO, KSČM a ČSSD konzultují své kroky s prezidentem. „Respektive nekonzultují, snaží se vecpat do jeho představ dříve, než je on sám vysloví,“ řekl Tabery a zmínil, že se mluví o tom, že ve vládě budou i lidé zastupující nikoliv koaliční strany, ale právě prezidenta.

Poukázal například na to, jak Miloš Zeman na ruské ambasádě určil, že příští ministr zahraničí by měl v EU začít prosazovat konec protiruských sankcí. Sociální demokraté také chtějí za šéfa diplomacie Miroslava Pocheho, který ve volbách podpořil Jiřího Drahoše. Zeman pak přímo řekl, že by Pocheho ale nejmenoval. „Kdo tu tedy určuje zahraniční politiku? Podle ústavy vláda a prezident by se jí měl podřizovat. Ne, naopak,“ míní Tabery.

Zemanova politika sklízí podle šefredaktora úspěchy na každém kroku. „Tím, že má přímý vliv na ČSSD a KSČM, se stává Babiš jeho rukojmím,“ řekl s tím, že hnutí ANO si to uvědomuje a je nucené obhajovat spolupráci s KSČM fascinujícími konstrukcemi. Podmínky komunistů nás oslabují, hlavně ty, že se nemáme více vojensky angažovat v zahraničních misích, a také dodatek komunistů, že jim vadí účast v Pobaltí, protože je namířena proti Rusku, připomněl Tabery. „Přítomnost jednotek NATO komplikuje ruské zájmy v tomto regionu, které jsou namířené proti malým nezávislým státům. A to je v našem zájmu,“ zdůraznil.

Nezapomněl poukázat ani na to, že Babiš sliboval modernizaci, ale místo toho přináší boj o udržení pozic, kterých jsme po roce 1989 nabyli. „A bude hůř, pokud vláda vznikne. Komunisté jsou pány situace a budou si diktovat častěji a častěji,“ uvedl s tím, že Babišovi to dříve či později začne vadit, možná spolupráci přeruší, ale škody už budou nadělány.

  • Původní zdroj ZDE

Ať už vláda Miloše Zemana vznikne, nebo ne, Česko se prý už mění. Státní podniky, úředníky, diplomaty, bezpečnostní složky určuje podle Taberyho hnutí ANO. „Každý, kdo je odvolatelný či jinak ovlivnitelný Babišovou vládou, dnes ví, že on je pánem jejich osudu. S každým dalším odvolaným člověkem jeho vliv roste a z klíčové instituce státu – Parlamentu – se stal diskusní klub,“ napsal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…