Exministr Kavan: Prezident dobře věděl, proč si povolal na Hrad právě Kmoníčka

24.11.2013 11:53

Na prezentaci Týdne moldavských vín v Praze zavítalo mnoho současných i bývalých politiků, mezi nimiž nechyběl ani Jan Kavan, bývalý ministr zahraničních věcí a někdejší předseda Valného shromáždění OSN. V rozhovoru pro server Prvnízprávy.cz prozradil, že během jeho působení v politice ho nejvíc potěšilo uznání zahraničních diplomatů, kteří jeho a Hynka Kmoníčka před lety označili jako nejlepší české diplomaty.

Exministr Kavan: Prezident dobře věděl, proč si povolal na Hrad právě Kmoníčka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jan Kavan

„Pan prezident asi moc dobře věděl, proč si právě na Hrad povolal Hynka Kmoníčka, který prezidentovi, soudím, že tomu tak je, občas  žehlí výroky, jež se mu nepovedou,“ podotkl Kavan.

Zavzpomínal také na dobu, kdy stál v čele Valného shromáždění. Mezinárodní situace byla v té době podle jeho slov mnohem složitější než nyní, neboť probíhala invaze do Iráku bez souhlasu Rady bezpečnosti. Zatímco tehdejší ministr Cyril Svoboda byl invazi nakloněn, prezident Václav Klaus ji ostře odmítal.

Neochotná členka ochotných

„Tehdy se nás ptali v OSN, jak je na tom Česká republika a Hynek Kmoníček  vymyslil tuto odpověď - Česká republika je velmi neochotnou členkou ochotných,“ uvedl.

Možnost, že by některá z politických stran využila během podzimních sněmovních voleb jeho bohatých znalostí z mezinárodní politiky, důrazně odmítl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…