Expert na telekomunikace promluvil o Mládkově odchodu. Za vysoké ceny prý nemůže on, ale konzervativní zákazníci

21.02.2017 18:06

Hostem pořadu Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Patrik Zandl, jenž se specializuje na internetové prostředí. Vyjádřil se především k mobilním operátorům a k cenám za mobilní data.

Expert na telekomunikace promluvil o Mládkově odchodu. Za vysoké ceny prý nemůže on, ale konzervativní zákazníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefon Nokia

Prý to byly vysoké sazby za mobilní data, které zlomily vaz ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD), jehož odvolání včera navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Alespoň o tom tak informují mnohá média. Jaké je skutečně české telekomunikační prostředí? A přijde čtvrtý operátor? I k tomu se Zandl vyjádřil. Zároveň však uvedl, že Mládkovi rozhodně nezlomily vaz jen ceny, ale především vyjádření, která poskytoval.

„Český zákazník je konzervativní a nesrovnává a nevyhledává jiného operátora. Stejná situace je i v eenrgetice a v bankovnictví. Svého poskytovatele služeb mění jen tehdy, když nastoupí agresivní podomní prodejci, na běžnou reklamní kampaň nereagují,“ pokračoval v rozboru Zandl. Rozhovořil se také o virtuálních mobilních operátorech, kteří tu dlouhou dobu nebyli, a i když tu nyní jsou, tak jejich možnosti jsou omezené. „Jak regionálně, tak rychlostí,“ uvedl. 

V západních zemích jsou podle něj mnohem aktivnější lidé, co se týká nabídek. „Nemají problém je porovnat a přejít k jinému operátorovi. Vyplatí se vám ale přecházet kvůli ročně ušetřené tisícikoruně, kvůli dvěma tisícům, kde je ta hranice? Tisíc korun ušetříte na mobilních službách velmi snadno – to ostatní je jen administrativní záležitost,“ sdělil. 

I když trh v Česku nefunguje, tvrdí Zandl, nemůže za to jen Mládek. „Telekomunikace jsou takové, jaké jsou, od roku 2000. Jsou tu tři operátoři, kteří nabízejí služby. A na tomto se nic v současné době měnit nebude,“ nevnímá příchod čtvrtého operátora Zandl.

Závěrem se vyjádřil i k Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), který prý necítí žádnou politickou podporu. „Nemůže sám bušit na dveře operátorů a říkat, že s nimi zatočí. Musí tady být politická vůle. A musí být i patrné, že zákazník je nespokojen,“ sdělil závěrem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…