Expert z Nizozemska vysvětloval Emmě Smetaně, jak poznat populistu: Ten, co říká, že elity jsou zkorumpované

03.07.2019 19:16

Slovo populismus se často skloňovalo před i po evropských volbách. V DVTV ho rozebíral Cas Mudde, nizozemský politolog. Velké vítězství populistických stran se podle něj nekonalo proto, že svůj největší potenciál měly tři roky před volbami. V Maďarsku už prý není demokracie a SPD podle něj není hrozba, protože Okamura nemá silnou image. Zmíněny byly i ambice Klausovy rodiny.

Expert z Nizozemska vysvětloval Emmě Smetaně, jak poznat populistu: Ten, co říká, že elity jsou zkorumpované
Foto: Repro Youtube
Popisek: Nizozemský politiolog Cas Mudde

Moderátorka Emma Smetana se hned na úvod experta zeptala, jak silní jsou evropští populisté. Prý silnější než dříve. „Celkově vyhráli, ale je důležité, že téměř celá populistická levice prohrála,“ dodal s tím, že vyhrávala téměř exkluzivně populistická, radikální pravice s 20 % až 25 % zástupců v Evropském parlamentu. Smetana poznamenala, že velké vítězství populistů se předpokládalo, ale nakonec k němu nedošlo, a zeptala se na důvody. Podle Muddeho je to proto, že preference těchto stran vystoupaly na vrchol v roce 2016, kdy vrcholila i uprchlická krize, a od té doby klesaly. Strany podle něj naplnily očekávání z průzkumů.

Anketa

Hájí premiér Babiš dobře zájmy České republiky v EU?

91%
9%
hlasovalo: 17626 lidí

Ve Francii podle něj lidé hlasovali pro stranu Marine Le Penové, aby vyjádřili nespokojenost s prezidentem Macronem. V Itálii Matteo Salvini prý vyhrál, protože hned po vítězství v parlamentních volbách začal dělat kampaň pro ty další a na ministerstvu byl údajně jen asi 17 dní z celého svého mandátu. Také podle Muddeho zdařile zkanibalizoval hnutí Pěti hvězd.

Volby v Maďarsku prý už není možné považovat za demokratické: „Pro politické strany tam existují obrovská omezení týkající se politických kampaní, zatímco Fidesz může vést jako vláda svou kampaň nepřetržitě 24 hodin denně. Každé vládní vyjádření je vnímáno jako vyjádření Fideszu. Vedou tak nekonečnou kampaň, kontrolují veškerá média, která šíří pouze pozitivní zprávy o Fideszu.“ Maďarsko označil za poloautoritářský stát. Smetana namítla, že od voličů dostal Fidesz 52 % hlasů, na což měl Cas Mudde odpověď, že se jedná o 52 % voličů, kteří přišli k volbám, nikoliv populace. Ale uznal, že Fidesz i polské Právo a spravedlnost jsou populární proto, že podporují rodiny.

Expert také tvrdí, že v Polsku a Maďarsku jsou „populisté“ silnější než v Čechách a na Slovensku, protože tam došlo k transformaci k „populistické a radikální pravici“ a tyto strany tam podle něj mají silné kořeny ve společnosti, Právo a spravedlnost přes katolictví a Fidesz prý přes vlastní stát ve státě, který utvořil v opozici.

V Čechách podle něj něco takového nehrozí od SPD, která je podle jeho názoru špatně organizovaná a mezi členy má lidi opředené skandály. Ale říká, že pro hlavní myšlenky radikální pravice existuje v Česku dostatečný voličský potenciál. „Umím si představit, že ho v nejbližší budoucnosti vyslyší někdo z Klausovy rodiny.“ Ale Smetana argumentovala, že kolem osoby premiéra je skandálů víc než dost, a přesto drží nejsilnější pozici mezi českými politickými stranami. Na což expert odpověděl, že Okamura nemá tak silnou image, protože Babiš nebo třeba Donald Trump mají image úspěšného byznysmena. „Jeho voliči předpokládají, že zkorumpovaní jsou všichni,“ vysvětluje Mudde uvažování voličů ANO.

Podle Casa Muddeho se populista pozná tak, že o lidech mluví jako o homogenní mase a o elitách zrovna tak. „Elity označují za zkorumpované a naznačují, že nejen dělají špatné věci, ale že jsou zlé, tedy morálně zvrácené. Pokud nazírají na svět tímto způsobem, pak jsou to populisté,“ tvrdí expert. S korupcí mohou mít populisté podle něj pravdu, ale lidé prý nemají stejné zájmy a hodnoty.

Celý rozhovor ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …