Facka lapačkou: Dominik Hašek sprostě okřikl Petra Fialu

25.11.2020 14:12

V Poslanecké sněmovně ČR prošel návrh zákona, podle kterého se ruší superhrubá mzda. Na ODS a jejího předsedu se kvůli tomu zlobí bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Označil to za podraz na koaliční partnery, kvůli kterému prý ODS získá 1 % voličů, ale 10 % ztratí. Podle něj se má nejdřív šetřit a teprve potom snižovat daně. A když Petr Fiala pozici své strany hájil, prohlásil Hašek: „Už to hov*o nerozmazávejte.“

Facka lapačkou: Dominik Hašek sprostě okřikl Petra Fialu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Dominik Hašek - Show Jana Krause 1. 6. 2016

Nedávno se v Poslanecké sněmovně odehrál převrat zaběhnutých pořádků, když hnutí ANO společně s ODS a SPD prohlasovalo zrušení superhrubé mzdy, daň z příjmu tak bude 15% a 23%. Nicméně, zloba dopadla především na hlavu ODS, kterou její kritici obviňují z nezodpovědnosti, snížení daní v době, kdy koronavirus ruinuje ekonomiku prý neúměrně zvýší státní dluh o 130 miliard korun. Předseda ODS Fiala se brání, že ODS jen prosazuje svůj program.

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

O podobě daňového balíčku se bude jednat v Senátu. Ještě před zrušením superhrubé mzdy totiž byl přes odpor ANO prohlasován návrh Piráta Ferjenčíka, aby se zvýšila sleva na dani z 24 840 korun na úroveň průměrné měsíční mzdy, na 34 125 korun. Andrej Babiš a Alena Schillerová chtějí, aby Senát toto zvýšení slevy z daňového balíčku vypustil, ale i Jan Hamáček bude na senátory apelovat. Ten pro změnu chce sazbu 19 % a 23 % a slevu na poplatníka zvýšit na 30 tisíc. Předseda ODS Fiala také zveřejnil svůj návrh, chce již prohlasovanou sazbu 15 %, 23 % jako druhou sazbu a slevu na poplatníka 28,8 tisíce. A k tomu kompenzace pro obce a kraje.

Ovšem jednání Andreje Babiše s předsedou Senátu Vystrčilem proběhne virtuálně, protože senátor ODS byl v kontaktu s covid pozitivní osobou a je v karanténě.

Kdo do ODS intenzivně kope za nezodpovědnost je i bývalý hokejový brankář a podnikatel Dominik Hašek.  „Smutné probuzení. Zrušení superhrubé mzdy. Tímto rozhodnutím PS zadlužila naše děti o dalších 100 miliard. A ‚pravicová‘ ODS se na tom podílela! Petr Fiala nepromyšleně bez připraveného plánu-reformy. To není pravičáctví, ale vrchol diletantismu,“ tvrdil.

„Ještě jednou se dnes vrátím k novému zdanění příjmů, které navýší příští rok sekyru o 100 mld. Považuji ho v tuto dobu za velmi nezodpovědné. A zároveň, minimálně pomáhá 20 % nejchudších. Tak, jak je nastavené, nepřinese kýžený účinek – velká část těchto peněz se nevrátí zpět do ekonomiky,“ dodával.

Hašek se vyjadřoval i k ospravedlněním Petra Fialy, který srovnával nárůst příjmů státního rozpočtu. „Ne, nemáme na to! V tuto chvíli je to vrcholně nezodpovědné.  Když nyní neexistuje přesný plán,  jak a z čeho tu díru zalepíme,“ argumentoval Hašek, že nejdřív se mají snižovat výdaje a teprve poté rozpočet.

A postupně se dopracoval k silnějším výrazům, když Fiala ke zdůvodnění hlasování vytvořil video: „Už to hov*o nerozmazávejte. Ok, přibylo Vám 1 % voličů a 10 % jste odradili. Určitě jste podrazili i Topku a KDU, kteří také chtějí nižší daně, ale ti (stejně jako to máte v programu vy) chtějí být i zodpovědní. Bohužel, všichni tři na to nyní doplácíte. Popřemýšlejte, jak jim to vrátit.“ Vyjádřil souhlas s Hamáčkovým návrhem.

Dlouze se o rozpočtové odpovědnosti Hašek rozpovídal, když Miloš Vystrčil oznámil, že se s Andrejem Babišem sejde formou videokonference. „Podstatnější bude to, jestli s Vaší pomocí dokáže Poslanecká sněmovna nastavit daně tak, aby nedošlo k navýšení o dalších cca 130 mld. Tak to vidím já a většina lidí v mé bublině, v které jsou (nebo byli) i mnozí volitelé ODS,“ radil Vystrčilovi.

Následoval dlouhý argument s jedním z komentujících. Podle Haška si touto změnou výběru daní všichni na snížení půjčili, ale stejně budou dlužnou částku splácet.  „Vláda se chová, jak utržená ze řetězu a ODS ji v tomto podpořila (a podrazili spojence a to je to nejhroznější). Upřesním. Umět snižovat daně a půjcit si na to umí úplně každý. Nejprve musím přesně definovat úspory (a dodržovat) a pak mohu snižovat daně. DPH třeba až na nulu...“ nesouhlasil Hašek s argumentem, že rozpočet se schodkem 500 miliard byl jen přestřelený a utratilo se ve skutečnosti o poznání méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…