Federální tchýně. Publicista se zamýšlí, co se za třicet let od roku 1989 nepovedlo

07.07.2019 10:13

Šéfredaktor časopisu Listy Václav Žák sdílel na svém blogu na serveru Aktuálně.cz společný rozhovor s Jaroslavem Bicanem, v němž se zamýšleli nad přechodem k parlamentní demokracii a k tržnímu hospodářství. Rozhovor vznikl u příležitosti 30. výročí listopadové revoluce.

Federální tchýně. Publicista se zamýšlí, co se za třicet let od roku 1989 nepovedlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

„První pocit je radost, že se stal zázrak. Nečekal jsem, že bude možné ukončit studenou válku bez války horké a tak jsem nedoufal, že se změny režimu dočkám. Radost poněkud kalí, když si uvědomím, kolik ‚okének příležitosti‘ jsme propásli,“ zmínil v rozhovoru Bican. Podle jeho slov jsme během 30 let volili, kudy dál, na spoustě křižovatek. 

„Československo nebylo jedinou zemí světa, která přecházela po nějaké formě autoritativního režimu k tržní ekonomice a k politické demokracii. Během let se nashromáždila řada zkušeností, například na základě analýz Latinské Ameriky, Španělska a Portugalska, že teoreticky bylo možné položit základy státu lépe. Zároveň si uvědomuji, že společenské procesy se neřídí z akademické pracovny, ale odehrávají se v politickém zápase, v němž je třeba o správnosti zvolených řešení přesvědčit veřejnost,“ dodal.

Původní text ZDE.

Své pak řekl i k rozpadu Československa, kdy to podle něj bylo ojedinělou dvoučlennou federací, s ústavně zakotveným právem republik z federace vystoupit. „Stát držela pohromadě moc Komunistické strany Československa. Václav Havel na manifestaci v Bratislavě vzkázal, že je třeba vytvořit autentickou federaci. Do polistopadové společnosti vstupovaly všechny slovenské strany s programem odpovědnosti za Slovensko. Odpovědnost za stát předpokládá, že máte v rukou nástroje na jeho řízení. Ve federaci všechny nástroje v rukou nemáte, protože moc je sdílená. Znamená to, že mezi republikami a federální tchyní, jak o ní mluvil Vladimír Mečiar, existovalo trvalé napětí. Havlův vzkaz Slováci pochopili jako program rozvolnění federace,“ dodal.

A neopomněl také říct, v souvislosti s ekonomickou transformací, že nejlepší by bylo, kdyby tady nikdy nevládli komunisté. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…