Fiala a spol.: Veselo, srandičky? Klaus by je uzemnil, říká expert. Češi chtějí něco jiného

17.07.2021 19:59 | Rozhovor

Koalice SPOLU? „Rakve, biče, olejovky!“ „Škoda, že už nemají Václava Klause, aby je uzemnil,“ smetl známý odborník na komerční komunikaci Jiří Mikeš společnou veselou kampaň ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Když uslyšel dokonce o klepání na dveře, neudržel se: „Jéžišmárja, chtějí chodit po bytech jako podomní obchodníci? To je pitomost!“ Doporučuje, ať raději zajdou do hospody a koupí lidem topinku nebo pivo. A že bude mít „čáp po ptákách?“ „Kolik je nás penzistů? Tři miliony? Ti mají naprosto jasno,“ říká Mikeš.

Fiala a spol.: Veselo, srandičky? Klaus by je uzemnil, říká expert. Češi chtějí něco jiného
Foto: Archiv Jiřího Mikeše
Popisek: Jiří Mikeš

„Zatím nic…“ I když koalice SPOLU zintenzivnila kampaň, zveřejnila nové video s hercem Petrem Čtvrtníčkem, angažovala další komiky, slíbila komedii v kině, a dokonce i návštěvu doma, nestačí to. „Teprve se kampaň rozjíždí, jsem zvědavý na billboardy, také jestli něco natočí pro televizi, na kterou se stejně nikdo nebude dívat… Pak mě teprve budou zajímat. Sociální sítě nemusím, jsem starý chlap,“ směje se analytik a znalec médií Jiří Mikeš. Tento týden zveřejnila koalice další spot, podle kterého by měl mít už v říjnu „čáp po ptákách“. „Když paní Zubatá vidí, jak tu vládne čáp a velký agropodnik hrabe peníze plnými hrstmi, tak ji může trefit šlak. Nedivíme se! Ještě že je tu Dr. Freund!“ napsali k tomu.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Evidentní je, že Čtvrtníček nebude jediný komik, kterého koalice angažovala. A další jsou například: Kateřina Hašková, Jaroslav Cerman a Nikola Džokič. I trailer a první video už je publikováno. „Neosloví. Sympatičtí lidé, ale že by mohli být lídry v oboru? Ne,“ hodnotí Mikeš. Koalice SPOLU měla spíš oslovit významné lidi. „Profesory… Říct: Vláda rozumu se navrátí, protože s námi jdou tyto mozky. Zpěváčci, šoumeni jsou jen najmutí lidé,“ připomíná Mikeš. Zamýšlel se i nad tím, koho by dál mohli angažovat: „Kdyby najali Hrušínského, ten je odvařený… Novotného nemůžou, ten už se úplně profláknul.“

Otevírá se tak možnost pro hnutí ANO. „Babiš bude kontrovat, že se opře o nějaké hlavy ekonomy nebo sociology. Baviči dnes lidi nezaujmou. Vědí, že situace je vážná, ne-li kritická, a že jde o to, jak se bude republika profilovat. Jestli potvrdíme statut kolonie, nebo jestli se nějak vzepřeme a pokusíme se pokračovat s V4? To je důležitější než nějací zpěváčci nebo šoumeni,“ konstatuje už vážně mediální analytik. 

Veselo? Václav Klaus by je uzemnil

Ale zpět k veselé společné kampani. Foto s rozesmátými lídry, kteří se vydováděli na houpačkách z lan v Liberci, byl jen začátek. „Veselo? Škoda, že už nemají Václava Klause, aby je uzemnil. Tohle je bezradnost,“ podotýká Mikeš ke zmiňované fotografii. SPOLU ale jede dál. Pokračuje v tónu hlasitěji a zve příznivce na komedii. Ženy v běhu si můžeme užít s kandidáty ODS, KDU-ČSL a TOP 09 hned ve 109 kinech republiky. Ani komedie v kině ale není podle Mikeše to pravé. „Vůbec ne. Lidé čekají na rozumné závěry. Jak jsme se poučili, kam chceme jít dál. Teď se láme chleba, jestli vytvoříme Spojené státy evropské, nebo přetrvá volný trh, omezí se byrokracie a rozpráší se šílený Evropský parlament,“ říká Mikeš. „Buď se Evropská unie dá rozumně razantně dohromady, zeštíhlí, nechá národní státy, využije volný pohyb lidí a kapitál, nebo jestli chtějí dělat velký federální stát? Na to jsou lidé hákliví. Každá globalizace budí reakce, a tou je zdůrazňování národních zájmů, koloritu, tradic, historie. Maďaři a Poláci se nedají, nejsou to takoví srábci, jako jsme my,“ dodává.   

V kampani SPOLU nechybí autobus a pokračuje kontaktní kampaň. Budou chodit ode dveří ke dveřím po jednotlivých domech a bytech. To už se i Jiří Mikeš musel držet stolu. „Jéžišmárja, chtějí chodit po bytech jako podomní obchodníci? To je pitomost! Lidi se s nimi nebudou bavit,“ rázně jim prorokuje. A přidává dobrou radu: „Mají otevřené hospody, ať jdou do hospod a koupí tam pivo nebo topinky a řeknou, jaký mají program. Lidi jim třeba i zatleskají. Stejně si pak budou volit po svém,“ říká. 

S takovou kampaní? Bronz. Kuba by mohl ODS nasměrovat

Pro koalici SPOLU předpokládá Mikeš druhé nebo třetí místo ve volbách. „Třetí ano, díky ODS. Pan Fiala není razantní, ale působí uvážlivě, celkem dobře. Tradiční volič ODS s ním nemá velký problém. Ideální by byl hejtman Kuba, možná by byl schopen vrátit ODS do kolejí, které kdysi nasměroval Václav Klaus, ale to si musí sama ODS vyřešit,“ popsal Mikeš. „Druhé místo bych také nevylučoval, ale jestli dělají takovou kampaň, jak jsme o ní mluvili?“ dodal.  

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí
Hlavní problém vidí Mikeš ve stylizaci předvolebního projektu. „Koalice je moc umělá. Zachraňují TOP 09, která je předurčená k zániku. Myslím si, že nebylo rozumné, že se dali dohromady,“ podotýká analytik. A dává za pravdu hejtmanovi Jihočeského kraje v tom, že si nedokáže představit pozdější spolupráci s Piráty. „Navíc, koho chtějí postavit proti Babišovi, ke kterému se určitě přidají komunisti a socani? Kdoví, jak to bude s SPD. Myslím si, že když bude nejhůř, SPD podpoří ANO, protože je to pro ně menší zlo, než kdyby měli spolupracovat s KDU nebo TOP 09,“ říká Mikeš.

Podle Mikeše je podivným seskupením i koalice Pirátů a STAN: „Jak chtějí skloubit levičácké programy se Starosty, kteří naslibovali něco jiného?“ Koalice obecně nebyly nejšťastnějším řešením. Správný čas k těmto dohodám měl nastat až po volbách. „Ale udělat to teď podle hesla: Rakve, biče, olejovky?“ ptá se Mikeš.  

Opozice kvičí, ale může být ještě hůř

ANO s rozjezdem kampaně vyčkává. „Piráti se odkopali, a já čekám, až vystoupí ANO. Jak projdou ostatní, často nesrozumitelné kampaně, vyjedou na bílých koních a řeknou: Máme program pro Česko, a představí pár bodů,“ předpokládá Mikeš. „Náš národ si zvyknul na různé propagandistické akce komunistů. Kolik je nás penzistů? Tři miliony? Ti mají naprosto jasno,“ zhodnotil. „Mladí lidi budou volit Piráty, ale ne v počtu, jak se předpokládalo,“ dodal.

A vzkazuje na závěr: „Opozice křičí, kvičí, ale chyby dělaly všechny vlády. Na novou situaci nebyl nikdo připravený. Ještě může být hůř.“


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…