Gabal má strach: 2. kolo nemusí vůbec být! Musíme přijít a volit a tlačit před sebou všechny známé, příbuzné a neznámé

10.01.2018 6:51

Bývalý poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal se na svém facebookovém profilu zamyslel nad tím, zda vůbec bude druhé kolo prezidentských voleb a zda současná hlava státu Miloš Zeman nevyhraje hned v kole prvním. I s tím totiž operují některé průzkumy, jiné naopak upozorňují, že by Zeman mohl být v případném druhém kole poražen.

Gabal má strach: 2. kolo nemusí vůbec být! Musíme přijít a volit a tlačit před sebou všechny známé, příbuzné a neznámé
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal ba besedě s veřejností v Benešově

Příznivci prezidenta Miloše Zemana burcují na sociálních sítích své spoluobčany, aby hlava státu byla zvolena hned v prvním kole. Výzvu skupiny ZEMAN ZNOVU 2018 osobně zaštítila první dáma Ivana Zemanová. A příznivci musejí vskutku zabojovat, existují totiž i průzkumy, že by jejich oblíbený prezident nemusel být v druhém kole zvolen a mohl by jej porazit bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. 

A Zeman vskutku má šanci být zvolen hned v prvním kole. Průzkum s nejvyšším ziskem Miloše Zemana přinesla v posledních dnech agentura STEM, píše TN.cz. Miloše Zemana by podle něj mělo volit přes 45 procent lidí. Na druhém místě by pak skončil Jiří Drahoš s třiceti procenty, následovaný Michalem Horáčkem s deseti procenty. 

A právě na tento průzkum upozorňuje Gabal na svém facebookovém profilu. „Třeba krotit euforické reakce na lednové výsledky STEM/MARK o zhoršující se volební šanci M. Zemana proti některým kandidátům v 2. kole. Malinko podrobnější čtení všech výsledků indikuje otázku: A bude 2. kolo?“ řekl k průzkumu.

„Je třeba rozhodně přijít a volit a tlačit před sebou všechny známé, příbuzné a neznámé,“ konstatoval následně v diskusi Gabal.

Anketa

Půjdete k 1. kolu prezidentských voleb?

97%
3%
hlasovalo: 13943 lidí

Původní text ZDE

Nejvíce lidí, kteří volí prezidenta Miloše Zemana, je mezi těmi, kdo mají základní školu a výuční list, ukazuje také průzkum. Naopak lidé s maturitou a vysokoškoláci by dali hlas Pavlu Fischerovi. 

To, že je Miloš Zeman jasným favoritem prezidentských voleb, ukazuje nejeden průzkum. Např. předvánoční průzkum agentur Kantar TNS a Median pro Českou televizi. Zemanovi by podle volebního modelu dalo hlas třiačtyřicet a půl procenta lidí, Jiří Drahoš by získal podporu od osmadvaceti a půl procenta voličů. Ukazuje se navíc, že volební výsledek Miloše Zemana by mohl být ještě lepší, kdyby současnému prezidentovi dali hlas všichni, kteří to zvažují. V takovém případě by Zeman teoreticky mohl vyhrát už v prvním kole.

Společnost SANEP přinesla v listopadu průzkum, který slibuje Miloši Zemanovi postup do druhého kola prezidentských voleb. V prvním kole by ho volilo asi 30 procent lidí. Druhý v pořadí je v tuto chvíli profesor Jiří Drahoš, jehož volbu zvažuje 23,6 procenta voličů. Třetí příčku obsadil Mirek Topolánek. Nad tím, že odevzdá hlas expremiérovi za ODS, uvažuje 16,8 procenta voličů. Michal Horáček je čtvrtý se ziskem 9,7 procenta. Žebříček uzavírají Petr Hannig, kterému hodlá odevzdat hlas 3,1 procenta voličů, a Vratislav Kulhánek, o jehož volbě uvažují necelá dvě procenta voličů.

Také agentura STEM/MARK před Vánoci přinesla průzkum, podle něhož si velké procento občanů přeje, aby Miloš Zeman pokračoval v úřadu prezidenta. Zeman dostal podporu 47 procent respondentů, odmítavě se k němu vyjádřilo 54 procent. Ale pozor. Ještě vyšší podporu měl podle tohoto průzkumu profesor Jiří Drahoš. Bývalému předsedovi Akademie věd Drahošovi vyjádřilo v průzkumu po zaokrouhlení odpovědí „určitě ano“, „spíše ano“, „určitě ne“ a „spíše ne“ podporu 60 procent dotázaných lidí, opačně se vyjádřilo 41 procent lidí. Jako jediný z devíti adeptů na Hrad má podle průzkumu víc podporovatelů než odpůrců.

Některé odhady také ukazují, že by mohl Miloš Zeman prohrát, pokud by došlo na druhé kolo prezidentských voleb, ve kterém by proti němu stanul Jiří Drahoš. Právě proto, že nejméně ze všech kandidátů štěpí společnost.

Před vítězstvím Zemana v prvním kole varuje analytik Evropských hodnot Jakub Janda a publicista Boris Cvek. Nezávisle na sobě apelují na české občany, aby šli volit. V případě nízké volební účasti totiž podle jejich názoru hrozí, že vyhraje stávající prezident Miloš Zeman. Jakub Janda tvrdí, že by v takovém případě vyhrála Moskva. 

Psali jsme ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …