Gazdík seřván Rakušanem. Ten netušil, kam až to jde

22.06.2022 15:10

Premiér Petr Fiala ani žádná z vládních stran nevidí důvod k rekonstrukci vlády kvůli vyšetřování korupce v pražském dopravním podniku. Důvěru má i ministr vnitra Vít Rakušan, jehož straničtí kolegové v kauze figurují. Skončila pro Starosty kauza několika rezignacemi? A co musí hnutí STAN udělat, aby získalo zpět důvěru svých voličů? O tom hovořila Marie Bastlová se samotným Vítem Rakušanem v podcastu Ptám se já na serveru Seznam Zprávy.

Gazdík seřván Rakušanem. Ten netušil, kam až to jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Buď, anebo. Komu věříte?

hlasovalo: 3021 lidí
Na aktuální korupční kauze kolem dopravního podniku se ukázalo, že Petr Gazdík (STAN) neříkal pravdu, když hovořil o svých kontaktech se zlínským podnikatelem Michalem Redlem. Co mu řekl Rakušan, když viděl, co vyšlo najevo?

„Jsem poprvé za dobu, kdy se s Petrem Gazdíkem známe a máme se vzájemně rádi a určitě máme přátelský vztah, tak jsem poprvé v životě na Petra Gazdíka křičel. A to poměrně dlouho. Považoval jsem to poměrně za nepochopitelnou věc, protože jsem samozřejmě netušil, že nějaké kontakty k této podivné osobě, která prostě podivná je, byť budeme ctít presumpci neviny, tady byly. Považoval jsem za nedobré, že mě Petr Gazdík o takovéto věci neinformoval a byl to samozřejmě důvod, kdy já jsem ho okamžitě vyzýval k vyvození odpovědnosti, protože byť není obviněný, byť není vyšetřovaný, byť se žádného korupčního skandálu neúčastnil, ani není z ničeho takového podezřelý, tak prostě ty kontakty jsou ve světle doby, ve světle všech událostí absolutně nevysvětlitelné a myslím si, že Petr Gazdík se také k tomu postavil čelem. On tu politickou odpovědnost vyvodil v podstatě v řádu hodin,“ poznamenal Rakušan.

Jak pak uvedla moderátorka Marie Bastlová, ona sama dlouhodobě na vazby hnutí STAN s Michalem Redlem upozorňovala. „Byl jsem člověkem, který v roce 2019 nastoupil do předsednické funkce a už myslím i v úvodním projevu i v tom, jak jsem hovořil se všemi svými spolustraníky, jsem jasně deklaroval, že všechno, co se týká takto podivných a problematických osob v našem hnutí, musí skončit. Že tito lidé prostě musí odejít do historie, že se musí udělat tlustá čára a nic takového tady existovat nebude. Koneckonců to hnutí STAN za mého vedení přivedlo spoustu, spoustu nových lidí. Lidí, kteří tvoří ten pravý základ, který nám dává budoucnost. To jsou lidé, kteří s tím nemají nic společného,“ zmínil Rakušan, který si myslí, že se STAN skutečně posunulo z nějaké puberty do dospělosti. „A v té pubertě se bohužel objevovali lidé tohoto typu,“ dodal.

„Opravdu jsem netušil o tom, že nějaké kontakty stále přetrvávají, netušil jsem o žádných schůzkách, které tady jsou – a to pro mě je určitě velkým zklamáním. A to je také důvodem, že lidé, kteří se jakýmkoliv způsobem podíleli na kontaktech s tímto člověkem, nebudou už nikdy ve vedení hnutí STAN,“ doplnil.

S Michalem Redlem měl kromě Petra Gazdíka komunikovat i Stanislav Polčák. A to přesto, že věděli, že kvůli omezení svéprávnosti vyvázl z trestního stíhání. „Pro mě je to nepochopitelné. Já bych nikdy nic takového neudělal, a to je důvod mé velmi tvrdé konverzace s oběma pány, je to i důvod mé výzvy Petru Gazdíkovi, a to hned po zveřejnění těchto informací, o tom, že nemůže zastávat ministerskou funkci. Je to můj důvod k tomu, že si myslím, že tito lidé – a lidé, kteří jakýmkoliv způsobem třeba i na té pražské úrovni, mohli být v dotyku s Michalem Redlem, prostě už STAN nikdy nereprezentovali v nějaké exekutivní funkci, v nějaké volené funkci, a to ani ve vedení našeho hnutí,“ dodal Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…