Guvernér ČNB Rusnok v rozhlase: Zásah koronaviru bude prostě velký. Takže...

26.03.2020 17:36

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu popsal, jak může ČNB pomoci ekonomice v boji s koronavirem. Upozornil, že nás nečekají lehké časy, protože nejrealističtěji se dnes jeví ty nejpesimističtější ekonomické scénáře.

Guvernér ČNB Rusnok v rozhlase: Zásah koronaviru bude prostě velký. Takže...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

„Všechno ukazuje na to, že ten zásah do ekonomiky bude prostě velký, a my musíme v rámci možnosti předvídat, co bude za rok, za rok a půl. My bohužel vidíme, že ten rok 2020 bude hodně jiný, než jsme si mysleli na jeho počátku,“ upozornil Rusnok hned na úvod. „Nejrealističtější scénáře jsou bohužel ty pesimistické a ty říkají, že pokles ekonomiky bude o pět, ale možná také o více procent.“

Podle jeho názoru není na co čekat. Proto ČNB snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Současně ČNB bankám dovolila, aby po 1. dubnu využily část svých povinně držených rezerv na krytí úvěrů a ztrát. České banky prý dnes mají obstojné rezervy, ale rozhodně je třeba počítat s tím, že o část z nich přijdou.

Rusnok věnoval pozornost i klientům bank. ČNB prý vede s bankami debaty o tom, aby klientům ulevily, pokud nebudou lidé zvládat splácet své závazky. „A odezva je pozitivní, protože banky si velice dobře uvědomují, že si musejí udržet své klienty, že by pro ně bylo nezodpovědné o ty klienty přijít,“ uvedl Rusnok.

Podle guvernéra ČNB je však také třeba počítat s tím, že se situaci pokusí zneužít i lidé, kteří si udrží práci a mohli by splácet své závazky beze změny.   

A netroufl si současné vládě dávat žádné rady, co by měla dělat. „Nechtěl bych se stát nějakým laciným rádcem. Vláda dělá, co může, i když každý dělá nějaké chybičky. Jde o to, aby se tyto chyby nekumulovaly, a zdá se, že to se u nás neděje,“ uvedl Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…