Hamáček chce zásadně změnit volby. Bude možné sčítat hlasy i strojem

25.10.2019 17:48

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce zásadním způsobem proměnit způsob, jakým si Češi, Moravané a Slezané volí své zákonné zástupce. Podle informací ČTK budou občané volit jeden den, místo dosavadních dvou. Změn však bude mnohem víc.

Hamáček chce zásadně změnit volby. Bude možné sčítat hlasy i strojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Návrh zavádí volby v jeden den místo dosavadních dvou, a to vždy v pátek od 7:00 do 22:00. Zavádí také možnost odevzdat hlas v předstihu, v pondělí nebo ve středu volebního týdne na obecním úřadu během určených dvou hodin do speciální urny ve dvou obálkách stejně jako u korespondenční volby.

Počítá s korespondenční volbou pro hlasování v zahraničí pro volby do Poslanecké sněmovny, do Evropského parlamentu a volbu prezidenta. Hlasovací lístek si volič vytiskne z internetu a vloží do úřední obálky. Úřední obálku a s ní také identifikační lístek vloží volič do doručovací obálky. Zásilku odešle zastupitelskému úřadu, který přijaté doručovací obálky předá v den voleb zvláštní okrskové volební komisi.

Návrh zruší povinnost doručování hlasovacích lístků všem voličům do domácností. Doručován bude pouze přehled volebních stran bez obálky. Voličům se zdravotním postižením i dalším zákon umožní opatřit si hlasovací lístky u obecního úřadu předem, aby se mohli na hlasování v klidu připravit. Upřesní podpůrná opatření pro asistenci ve volební místnosti

Vedle toho návrh umožní vyzkoušet možnost strojového sčítání hlasů.

Počítá se také s regulací nadužívání hlasování do přenosné volební schránky v případě pobytových zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb. Nově ukládá prověřit, zda je to potřeba, a případně vytvořit podmínky pro hlasování ve volební místnosti.

Elektronizace volebního procesu zahrne zřízení informačního systému správy voleb obsahující seznam voličů, registr kandidátních listin, registr okrskových volebních komisí a nástroj pro sestavování elektronických petic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…