Hitler je gentleman: Článek možná existuje. I jiní ho prý viděli

11.02.2021 9:23

Po letech se objevilo nové svědectví v kauze prezidenta Miloše Zemana a údajného článku novináře Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. Bývalý poslanec a ministr vlád komunistické éry Karel Löbl ve svých sepsaných pamětech upozorňuje na tentýž článek, který prý byl nacisty vytvořen jako vzorový pro časopis Přítomnost. Podle Löbla se s článkem mohl Zeman setkat ve Federálním shromáždění v roce 1990.

Hitler je gentleman: Článek možná existuje. I jiní ho prý viděli
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Kauza odstartovala v roce 2015, kdy prezident Zeman hovořil o článku „Hitler je gentleman“, který se ale historikům nepodařilo vypátrat. Vnučka po Ferdinandu Peroutkovi Terezie Kaslová požadovala od prezidenta omluvu a od té doby se táhne dlouhý soudní proces. Nové světlo podle informací serveru Echo24.cz do případu vnesla kniha nedávno zesnulého politika z totalitní éry Karla Löbla, ve kterém popisuje, že se s článkem dvakrát setkal.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Původ textu podle něj sahá do roku 1943, kde protektorátní státní ministr K. H. Frank dal z koncentračního tábora Buchenwald přivést „čestného vězně“ Peroutku. „Nabídl mu možnost se novinářsky uplatnit v Praze po zaktuálnění obsahu Přítomnosti,“ popsal Löbl ve svých pamětech.

Peroutka pak měl obdržet vzorové číslo Přítomnosti, kde byl opravdu vlevo dole, jak tvrdí prezident Zeman, úvodník s názvem Hitler je gentleman, navíc podepsaný Peroutkou jako autorem. Peroutka ale dle Löbla spolupráci odmítl, a tak byl odeslán zpět do koncentračního tábora.

Löbl se pak měl se vzorovou Přítomností dle svých pamětí setkat v roce 1945 na poradě u Vladimíra Krajiny, poválečného poslance a generálního tajemníka Československé strany národně socialistické. „U jeho nálezu byli dále docent Vladimír Krajina, novinář František Klátil, dva úředníci ministerstva spravedlnosti, právník Jaroslav Drábek a další (…). Článek jsem si nestačil přečíst, byl běžně aktivistickým. Epizodě jsem nevěnoval pozornost, neboť tehdy před stranou a jejím odborem mladých byly naléhavější úkoly a měl jsem snahu přispívat k jejich plnění. Jisté je, že Peroutka odmítl sloužit nacisty vnucovanému zaměření Přítomnosti. Volil koncentrační tábor před službou nepravdě,“ napsal Löbl s tím, že skutečným autorem měl být nový šéfredaktor Přítomnosti Emanuel Vajtauer, který s nacisty celou válku kolaboroval.

 „Předložený obtah je z ukořistěného archivu nacistického tiskového úřadu, je dokumentem z přípravného řízení s Frankem nebo jeho vlastníkem je sám Peroutka, kterému se jej (nebo jakousi jeho kopii) podařilo uchovat. Mohla v tom být i nějaká přehlédnutá záludnost nacistického aparátu,“ pokračoval v pamětech Löbl.

S článkem se pak prý setkal po mnoha letech v roce 1990 ve Federálním shromáždění během poslanecké schůze. Článek se tam měl objevit proto, že byl zkoumán možný příbuzenský vztah tehdejšího poslance Martina Peroutky k Ferdinandovi Peroutkovi. A právě tehdy mohl článek spatřit i tehdejší poslanec za Občanské fórum Miloš Zeman.

Zeman podle Löbla seděl v první nebo druhé řadě na vzdálenost asi dvou metrů od rozložených listin a článků Ferdinanda Peroutky, kde byl i zmíněný článek. „Každý však z této vzdálenosti nemusel rozeznat, zda jde o obtah stránky nebo již o stránku běžného novinového vydání,“ pokračoval Löbl ve své knize a dodal, že jde možná o spekulaci, ale Zeman podle něj mohl článek „Hitler je gentleman“ opravdu vidět, aniž by měl šanci zjistit, že jedná o nacistický vzor.

Historikové nyní chtějí po obtahu pátrat v Národním archivu i jiných zdrojích, věc však komplikuje pandemie koronaviru. „Přišlo to do situace, kdy jsou archivy uzavřeny kvůli pandemii. Některé věci jsem si chtěl taky ověřit, třeba okolnosti související s manželi Šlechtovými, bohužel to nešlo. Přirozeně je možné po tom pátrat dál a toto vzít jako subjektivní svědectví. Já nemám důvod profesora Löbla podezřívat, že by to byla nějaká fabulace. Byl to velice racionální člověk,“ řekl Josef Tomeš z Masaryka ústavu a Archivu Akademie věd ČR, který na pamětech Löbla pracoval.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ale trvá na Zemanově tvrzení, že článek prezident viděl v univerzitní knihovně. „Co je ovšem důležité, pan prezident už několikráte veřejně uvedl, že článek četl před několika desítkami let v univerzitní knihovně. Nikoliv tedy ve Federálním shromáždění,“ reagoval Ovčáček, že dokud nebude obtah mít v ruce, nelze se k tomu vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…