Hladomor, epidemie. A není to v Sýrii. O této válce se Západě nepíše, protože ji vedou přátelé Saúdové

22.02.2018 20:52

V letech 2014 a 2015 média věnovala pozornost válce na Ukrajině. Zájem o boje, které se odehrávají relativně blízko od našich hranic, však jednoho dne opadl. Novináři psali mnohem více o Sýrii, o chemických zbraních použitých v této válce a o smrti, kterou rozsévala ruská a syrská letadla z nebes mezi civilisty. Jenže v arabském světě probíhá ještě jedna krvavá válka – válka v Jemenu. Saúdská Arábie v této zemi udržuje v chodu peklo.

Hladomor, epidemie. A není to v Sýrii. O této válce se Západě nepíše, protože ji vedou přátelé Saúdové
Foto: pixabay.com
Popisek: Velbloudi, ilustrační foto

Saúdská Arábie je považována za tradičního spojence Západu. Možná i proto se podle Českého rozhlasu mlčí o tom, co Saúdové provádějí v Jemenu. Od 90. let 20. století v této zemi proběhlo několik válek. Ta poslední trvá už tři roky a změnila Jemen v zemi, kde nastala humanitární krize, hladomor a čekání na smrt.

Válka odstartovala kvůli změně na postu prezidenta. Po Alí Abdalláhu Sálihovi měl vstoupit do úřadu Abd Rabú Mansúr Hádí. Jenže ten je nepopulární mezi obyvatelstvem i mezi mnoha vládními úředníky, kteří by raději pracovali nadále pro Sáliha. Lidé příliš nevěřili Hádímu, že si poradí s teroristy a že dokáže zatočit s korupcí, která zemi sžírá. Proti novému prezidentovi povstali Hútíové žijící na západě země. Nový prezident Hádí se chtěl vzdát úřadu, aby situaci v zemi uklidnil, ale parlament mu to nedovolil. A válka začala nabírat na obrátkách. Rádio Wawe Českého rozhlasu informuje o tom, že tato válka trvá už tři roky.

Do bojů se promítl i náboženský konflikt přítomný po stovky let v islámské víře. Proti sobě stojí šíité a sunnité. Sunnité jsou muslimové, kteří po Mohamedově smrti uznali za nástupce Abú Bakra, a oddělili se tak od šíitů, kteří za nástupce považovali člena jeho rodiny – zetě Alího. Hútíové se hlásí k šíitské větvi islámu, jejímž nejvýznamnějším reprezentantem je dnes Írán. Saúdská Arábie, která reprezentuje sunnitskou větev islámu, nechtěla nechat šíitské povstání bez odpovědi. Začala povstalce bombardovat ze vzduchu. Vedle Saúdů stojí v koalici proti povstalcům např. Jordánsko nebo Maroko. Koalici podporují Spojené státy, Velká Británie či Kanda.

„Před začátkem konfliktu dovážel ze zahraničí Jemen 90 procent potravin, které se v zemi spotřebují. Už tehdy patřil k těm nejchudším státům na světě. Ročně zde umíralo 40 tisíc dětí před dožitím pěti let. Saúdské bombardování vše zhoršilo a je těžké věřit, že tomu tak je jen náhodou... Podle údajů Yemen Data Project Saúdové od března 2015 do září loňského roku bombardovali 356krát farmy, 174krát tržiště a 61krát skladiště jídla. Podle BBC se ceny základních surovin od začátku konfliktu zvedly o 30 až 50 procent, přičemž kupní síla místního obyvatelstva pochopitelně válkou velmi utrpěla,“ popisuje situaci rozhlas.

Jemen tak stojí před branami hladomoru. V zemi navíc řádí epidemie cholery. Otázka je, proč Západ podporuje to, co Saúdská Arábie v Jemenu provádí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…