Hnutí ANO se připravuje na volby

27.04.2013 15:36

Zlepšit hospodaření státu, posílit zaměstnanost či solidaritu vůči slabým jsou jedny ze základních tezí politického hnutí ANO, v jehož čele stojí majitel zemědělsko-chemického impéria Agrofert Andrej Babiš. O pilířích budoucího volebního programu dnes diskutovali jeho členové na ideové konferenci v Olomouci. Parlamentní volby jsou podle Babiše zatím jejich jediným cílem.

Hnutí ANO se připravuje na volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Hnutí má nyní na 700 členů a chystá se na parlamentní volby v příštím roce. Kandidátní listinu zatím sestavenu nemá. Parlamentní volby, které by se měly uskutečnit v polovině příštího roku, jsou podle Babiše zatím jediným jejich cílem. Na dotaz ČTK uvedl, že si nedokáže představit v případě úspěchu spolupráci s dosavadními největšími stranami. "To, jak to u nás vypadá, je výsledek ODS a ČSSD, to je to největší zlo, oni to tady kočírujou," uvedl Babiš. Naopak spolupráci nabízí hnutí stranám se stejnými cíli a programem. Hnutí má podle Babiše nyní zhruba stovku organizací, celkem 700 členů a 200 čekatelů.

ANO: Jde nám o zavedení maximálních prvků přímé demokracie

Podle místopředsedkyně hnutí Věry Jourové staví svůj program na vytvoření nových pracovních míst a posílení zaměstnanosti, důraz kladou jeho zástupci také na zeštíhlení státu a zlepšení jeho hospodaření. "S tím souvisí i to, aby se stát postaral o slabé, jde nám o větší solidaritu," uvedla Jourová. Hnutí však řeší i další témata, jako je problém hazardu, lichvy, exekucí, snížení daní či zásadní změny volebního systému. "Jde nám o zavedení maximálních prvků přímé demokracie, inspirujeme se i v zahraničí, například přímou volbou starostů na Slovensku," dodala Jourová.
Podle Babiše je poptávka po změně nyní ve společnosti velká, stejně jako nespokojenost občanů. Příští parlamentní volby jsou podle něj poslední šancí změnit směr. "Tak jak já buduju Agofert na 200 let, chceme, aby toto hnutí bylo i pro příští generace," dodal Babiš.

Babiš již dříve v tisku uvedl, že hnutí ANO 2011 může příští rok ve volbách do Sněmovny získat až 15 procent hlasů. Nechce být poslancem, stále hledá osobnost do čela svého hnutí. To založil v roce 2011, loni v květnu bylo zaregistrováno u Ministerstva vnitra. Na podzim se zúčastnilo senátních voleb. Nikdo z kandidátů ale neuspěl. Americký časopis Forbes Babiše zařadil na 913. místo světových miliardářů s odhadovaným majetkem 1,4 miliardy dolarů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…