Hollywoodská hvězda se omlouvá. Uznává, že Židé v historii dost trpěli

02.12.2023 21:17

Hollywoodská herečka a aktivistka Susan Sarandonová se omluvila za svůj výrok o tom, že Židé se obávají o svou bezpečnost a v souvislosti s nárůstem antisemitismu „poznávají, jaké to je být muslimem“ ve Spojených státech amerických. Kvůli jejím komentářům byla již koncem listopadu vyhozena svou talentovou agenturou. Hamás je podle ní „odbojovou organizací“.

Hollywoodská hvězda se omlouvá. Uznává, že Židé v historii dost trpěli
Foto: Twitter
Popisek: Herečka Susan Sarandonová na propalestinském shromáždění

Americká herečka Susan Sarandonová je držitelkou Oscara za film Mrtvý muž přichází. Známá je však i pro svůj sociální a politický aktivismus a převážně levicové a levicově-liberální názory.

V současnosti kritizuje Izrael a o teroristickém hnutí Hamás, které 7. října Izrael napadlo, což odstartovalo celý konflikt, mluví jako o „odbojové organizaci“, uvedl internetový zpravodajský portál The Times of Israel.

V jednom ze zachycených videí povzbuzuje dav na shromáždění v podpoře Palestiny ve válce mezi Izraelem a Hamásem. „Lidé se ptají, lidé se stavějí na odpor, lidé se vzdělávají, lidé odstupují od vymývání mozků, které začalo už v jejich dětství,“ mluvila herečka.

@stephaniekeith17 Actor Susan Sarandon expresses support for Palestine and says being anti-Palestinian is American brain washing #palestine #susansarandon #protest #freepalestine #nyc ? original sound - stephaniekeith17

Na sociální síti X pak dále přesdílela příspěvek, který informoval o vystoupení zpěváka Rogera Waterse ze skupiny Pink Floyd v Uruguayi. Sám Waters byl dříve za antisemitské výroky kritizován. „Navzdory pokusům izraelské lobby o zrušené akce vystoupil na uruguayském pódiu Roger Waters ze skupiny Pink Floyd, který si oblíkl kefíju a zasazoval se o ukončení izraelské genocidy v Gaze,“ říkal příspěvek, který Sarandová sdílela.

Koncem listopadu byla Sarandonová propuštěná hollywoodskou talentovou agenturou United Talent Agency, kvůli jejím výrokům na jednom z propalestinských shromáždění. Zejména pak za tato slova: „V této době se spousta lidí bojí být Židy a poznávají, jaké to je být muslimem v této zemi“.

Za svůj výrok o tom, že Židé se obávají o svou bezpečnost a v souvislosti s nárůstem antisemitismu „poznávají, jaké to je být muslimem v USA“ se dnes herečka omluvila skrze sociální síť Instagram. Úvodem omluvy sdělila, že se propalestinského shromáždění zúčastnila, protože spolu s dalšími aktivisty chtěla upozornit na humanitární krizi v Gaze. Mluvit neplánovala.

„Tato formulace byla strašnou chybou, protože naznačuje, že Židům bylo donedávna pronásledování cizí, ačkoli opak je pravdou,“ uvedla v omluvě. „Hluboce lituji, že jsem tímto komentářem tuto skutečnost zlehčila a lidem ublížila. Mým záměrem bylo projevit solidaritu s bojem proti bigotnosti všeho druhu a mrzí mě, že jsem to nedokázala,“ napsala a vyjádřila naději, že s lidmi opačných názorů bude moci i nadále otevřeně hovořit.

 

Sarandonová není jedinou herečkou, která byla vyhozena talentovou agenturou kvůli podpoře Palestiny. Herečka Melissa Barrera, která měla hrát hlavní roli v připravovaném filmu Vřískot VI, byla produkční společností Spyglass z filmu vyhozena. Společnost uvedla, že ji z filmu odstranila kvůli antisemitským příspěvkům na sociálních sítích, informuje deník The Guardian.

Na Instagramu psala Barrera o své podpoře Palestiny. Izrael označila za zemi, která páchá „genocidu“ a „brutálně zabíjí nevinné Palestince, matky a děti, pod záminkou zničení Hamásu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…