Horáček si chce po Ondráčkovi podat ministra vnitra. Má se stydět a žádat o odpuštění

20.12.2017 22:43

Podle prezidentského kandidáta Michala Horáčka by se měl nový ministr Lubomír Metnar omluvit za své působení v pohotovostním pluku VB, který 17. listopadu 1989 mlátil studenty na Národní třídě. „Chci se ve čtvrtek sejít s novým ministrem vnitra, aby se omluvil, protože musíme trvat na idejích 17. listopadu,“ řekl Horáček v rozhovoru s Lenkou Zlámalovou na Echo TV.

Horáček si chce po Ondráčkovi podat ministra vnitra. Má se stydět a žádat o odpuštění
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kandidát na prezidenta Michal Horáček

Kdo bude ve druhém kole prezidentské volby, to si prý Horáček stále netroufá odhadovat. „Jediné co vím, že já dělám vše, co je v mých silách, abych lidem představil, co nabízím já,“ řekl na úvod.

Horáček si je prý jistý tím, že tématem prezidentské volby bude to, jestli chtěji lidé kariéristu navázaného na politiky a byznysmeny, nebo někoho nezavislého, kdo bude moci hájit zájmy všech občanů. „Já nabízím právě radikální nezávislost a mým tématem je především radikální transparentnost politické scény, která zabrání korupci,“ řekl.

„Oproti svým konkurentům v boji o Hrad jsem transparentní naprosto ve všem,“ dodal Horáček s tím, že dal k dispozici veškerou lékařskou dokumentaci a jako jediný také zveřejnil i majetkové přiznání.

Michal Horáček také nedávno požádal Andreje Babiše, aby zabránil zvolení poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), bývalého příslušníka pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti, šéfem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V tom však neuspěl a Ondráček byl zvolen, avšak volba byla prohlášena za zmatečnou, tedy neplatnou.

Po Ondráčkoví se však vyskytuje jméno mnohem důležitejší, a to Lubomír Metnar, který je novým ministrem vnitra a byl též příslušníkem pohotovostního pluku VB. „Nenechám to bez povšimnutí, byl jmenován ministrem a sehnat na něj kontakt není snadné. Nakonec jsem ho přece jen sehnal a domluvili jsme se, že ve čtvrtek s ním mám osobní schůzku na tohle téma,“ upřesnil.

Ná jejich schůzce prý plánuje říct totéž, co říkal jako aktér 17. listopadu, kdy společně s Michaelem Kocábem na Letné představil příslušníky pohotovostního pluku VB, kteří přišli žádat o odpuštění a omluvili se.

„Řeknu mu, aby pojmenoval svou chybu a požádal o odpuštení, to je strašně důležité,“ je přesvědčen Horáček, podle kterého je omluva ministra vnitra klíčová.

Jestli Horáček bude žádat Andreje Babiše o to, aby Metnar opustil vládu a nebyl ministrem vnitra, to prý uvídí, až proběhne jejich osobní setkání. „Víte, kdyby řekl, že byl mladej a teď pochopil, že to bylo špatně a uvědomil si své selhání, tak by to pro mě bylo dostačující, protože to je symbolická hodnota,“ míní Horáček.

Proti Ondráčkovi však prezidentský kandidát Horáček projevuje viditelně tvrdší linii než proti Metnarovi. „Je to tím, že Metnara jsem předtím neznal, ale Ondráčka já znám léta, kdyby se také omluvil, bylo by to dobře, je třeba trvat na idejích 17. listopadu, na tom stojí náš současný stát,“ řekl.

Vláda Andreje Babiše nejspíše v prvním pokusu důvěru nezíská. Pokud by se Michal Horáček stal prezidentem republiky, druhý pokus by Babišovi prý rozhodně nedal. „Řekl bych sorry jako. Když to řeknu přesnějí, volby nevyhrál pan Babiš, ale hnutí ANO, tomu bych druhý pokus dal, tudy by mohla vést cesta,“ míní Horáček, který nezapomněl zmínit, že mnozí přední představitelé našich politických stran, se kterými mluvil, sami říkají, že pokud by to nebyl osobně pan Babiš, ale někdo jiný, tak by se i jejich pozice změnila a začli by o tom uvažovat vážně a hledali by programové schody.

Prezidentský konkurent Michala Horáčka Pavel Fischer vnesl do prezidenské kampaně téma homosexuální registrované svazky. Horáček se vyjádřil, že by pro zrovnoprávnění manželství homosexuálů s klasickým manželstvím muže a ženy byl. „Jsem sice katolík a ze všeho nejvíce si přeji sovobodu, protože jsem liberál. Jsem pro, aby tyto páry mohly vychovávat děti, registrované partnerství těmto lidém navíc dává i dobré možnosti, aby po sobě mohli dědit,“ upřesnil s tím, že jako prezident by tento zákon určitě podepsal.

Horáček se také přiznal k tomu, že v něm budí obavy i to, co říká prezidentský kandidát Drahoš, že prezidentskou volbu ovlivňují zahraniční vlády, nebo tajné služby. „Obavy mám, ale spolehám na zprávy profesionálů a jestli jsou volby u nás ovlivněné někým ze zahraničí tvrdit nemohu. Je možné, že debata o ruském vlivu je přeceňovaná,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…