Hrabali se v popelnicích a našli novičok? Nové informace k otravě v Británii, nyní již smrtelné

09.07.2018 8:21

Nervová látka Novičok už má asi první oběť, v neděli večer zemřela Dawn Sturgessová, jedna ze dvou otrávených v Salisbury. Případ se tedy překlasifikovává na vraždu. Ale zmíněný pár neměl úplně nejlepší pověst a je možné, že se jedem otrávili, když prohledávali odpad. Zprávu přinesla britská BBC a deník Guardian.

Hrabali se v popelnicích a našli novičok? Nové informace k otravě v Británii, nyní již smrtelné
Foto: pexels.com
Popisek: Jed

Dawn Sturgessová zesnula včera k večeru. Její partner Charlie Rowley zůstává v kritickém stavu v nemocnici. Doktorka Christine Blanchardová, ředitelka Salisburské nemocnice, vyjádřila nejhlubší lítost pozůstalým. Zároveň připomněla, že personál nemocnice udělal vše, co bylo v jeho silách. „Naši zaměstnanci se neúnavně snažili Dawn zachránit. Jsou talentovaní, profesionální, pracují s nasazením a vím, že tu bolest cítí také,“ řekla k tématu. Otravu připisovanou Kremlu odsoudilo mnoho veřejných činitelů a politiků, například Jeremy Corbyn, předseda opoziční Labour Party, nebo Julian King, britský eurokomisař. Moskva jakékoliv obvinění stále odmítá.

Anketa

Máte rádi seriál Chalupáři?

87%
9%
hlasovalo: 5490 lidí

Oba otrávení však nebyli příklady vzorných občanů. O jejich životě a charakteru mluví Josh Harris, který zmíněný pár znal a bydlel ve stejném hostelu jako oni. Onen hostel je nyní policií uzavřen a dekontaminován. Říká, že pár byl oblíbený, zejména Dawn byla v hostelu vnímána jako mateřská figura. „Pomáhala těm, kteří zrovna byli na dně, snažila se s nimi mluvit, aby zjistila proč a zlepšila jim náladu,“ popsal oběť jedu Harris. Ale pár měl dost svých vlastních problémů. Podle Harrise Dawn pila a Charlie se snažil přestat s heroinem.

Jak se pár otrávil, o tom se už dlouho spekuluje. Vyšetřovatelé se stále snaží kontaminovaný předmět najít v zónách, kde se pár pohyboval, a policii čeká úkol zhlédnout 1 300 hodin záznamů z bezpečnostních kamer. Podle Harrise se Rowley mohl otrávit, když se „hrabal v popelnicích“ po elektronickém šrotu, který by mohl prodat. Prý v této činnosti není v okolí sám, ale po otravě si nikdo prohledávat popelnice netroufne. I Shane Phillips potvrzuje, že Rowley měl problémy s heroinem. „Jako mladý měl docela těžkou závislost, ale udělal by pro vás cokoli. Byl to dobrej týpek. Měl srdce ze zlata,“ řekl. V Salisbury jsou podle něj tvrdé drogy snadno k sehnání.

Předseda městské rady k tomu dodává, že ano, město má problém s bezdomovci a drogami. Ale namítá, že Sturgessová a Rowley byli na nejlepší cestě dát svůj život do pořádku. Sehnali jim ubytování v hostelu a podle něj už se byli o sebe schopni postarat sami.

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…