Hradecká městská rada přijala návrh na náměstí Václava Havla

18.06.2019 12:53

Šance, že stotisícový Hradec Králové bude mít náměstí pojmenované po prezidentovi Václavu Havlovi, se zvýšila. Rada města dnes přijala návrh Univerzity Hradec Králové. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Hradecká městská rada přijala návrh na náměstí Václava Havla
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Název náměstí Václava Havla by měla nést piazzetta v univerzitním kampusu Na Soutoku. Definitivní slovo bude mít městské zastupitelstvo, které by se mělo návrhem zabývat 25. června. „Návrh byl přijat bez diskuse,“ řekla ČTK Šmídová.

Pokud návrh zastupitelstvem projde, slavnostní odhalení náměstí Václava Havla by mělo být 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce. Bude tam cedule s novým názvem náměstí. „Máme z toho velikou radost, nicméně opravdový boj přijde příští týden, kdy to bude schvalovat zastupitelstvo. Vzhledem k tomu, že je tu zkušenost z roku 2012, kdy to neprošlo, tak je dost možné, že to pro někoho může být opět kontroverzní, ač to nepředpokládáme,“ řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák.

Na otázku ČTK, proč by mělo být Havlovo náměstí zrovna v areálu univerzity, odpověděl: „Je to právě vzhledem k jeho sounáležitosti se studentským hnutím v roce 1989 a že akcelerátorem událostí byli právě studenti. Myslíme si, že místo, kde se studenti scházejí, je pro to jako dělané,“ dodal Novák.

Hradec Králové dosud nemá žádné veřejné prostranství pojmenované po prezidentu Havlovi. Vedení města chtělo v minulosti pojmenovat po Václavu Havlovi náměstí Svobody v centru města, zastupitelé však návrh v červnu 2012 neschválili. Jen před městskou knihovnou je od října 2014 takzvaná Havlova lavička, kterou navrhl architekt a Havlův přítel Bořek Šípek. Má podobu dvou židlí, které spojuje stolek, jehož středem prorůstá strom. Lavička sloužící k setkávání a dialogu lidí existuje v řadě měst v ČR a také například ve Washingtonu, Dublinu či v Barceloně.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova v prosinci 2011 ve věku 75 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…