Hrozí stávka učitelů. Ministr Plaga řekl něco, čím nálady moc neuklidnil. A také o studentech, co fandí Gretě

25.09.2019 22:34

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítal ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga. Prozradil mimo jiné, zda a případně o kolik narostou platy učitelům. Odbory trvají na tom, aby všem učitelům vzrostly mzdy plošně o 10 procent. Co na to ministr? Odboráře nepotěšil. Zato studentům stávkujícím za lepší klima na naší planetě zřejmě radost udělal...

Hrozí stávka učitelů. Ministr Plaga řekl něco, čím nálady moc neuklidnil. A také o studentech, co fandí Gretě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Robert Plaga

„Všichni učitelé si zaslouží navyšovat plat, o tom není sporu. Ale teď od ledna jsem přesvědčen o tom, že musí být jistý balanc mezi tou pevnou složkou a tou složkou odměn,“ zdůraznil Plaga.

„Znamená to podle vás, že jsou učitelé, kteří si od nového roku nezaslouží navýšení platů o 10 procent?“ zeptal se moderátor Tomáš Pancíř.

Anketa

Připomenete si 17. listopadu památku Václava Havla?

hlasovalo: 27410 lidí

Člen vlády se okamžitě ohradil. „Ta otázka je sugestivně položená, ale já na ni odpovím věcně. Já potřebuji udělat prostor pro to, aby ti ředitelé mohli odměnit učitele, kteří dělají něco navíc, dělají výuku kvalitní,“ zdůraznil Plaga s tím, že si během půl roku povídal asi s 600 řediteli škol a většina prý souhlasí s ministrem, že potřebují prostor na odměny. V tuto chvíli mají k dispozici asi 13 procent prostředků na odměny, ministr by se prý rád dostal na 25 procent, což je objem finančních prostředků obvyklý v ostatních složkách veřejné zprávy.

Učitelé by tedy měli dostat přidáno do pevné složky platu 2250 korun. Částka zbývající do 3650 korun má být určena na odměny.  

Odbory však hrozí, že pokud učitelé nedostanou do tarifů celých 10 procent prostředků, může dojít na stávku. „Já jsem už včera označil ten přístup za destruktivní,“ zlobil se ministr. „Nedovedu si představit, že bych na to plošné desetiprocentní navýšení kývnul,“ zdůraznil host v rozhlase.

Hodlá také dodržet závazek vlády, že v roce 2021 budou učitelé v platech dostávat 150 procent toho, co dostávali v roce 2017.

Ve druhé polovině rozhovoru se věnoval také otázce, zda zrušit víceletá gymnázia, či nikoliv. „To podstatné je nejdříve zlepšit kvalitu výuky na druhém stupni základních škol. Pak teprve se můžeme bavit o tom, jestli má smysl udržovat takové kapacity víceletých gymnázií,“ uvedl ministr.

Nakonec se věnoval studentským stávkám za klima. Zdůraznil, že neexistuje žádný centrální pokyn, zda studentům omlouvat účast na stávkách, či nikoliv.   

„Žádný takový pokyn neexistuje a já si dokonce myslím, že to je dobře. Pokud si mám vybrat mezi pasivními studenty, kterým je všechno jedno, a studenty, kteří se nebojí projevit svůj občanský postoj, tak si vyberu studenty, kteří se nebojí projevit občanský postoj,“ uvedl člen vlády.

Jedním dechem však dodal, že kdyby se mělo stávkovat pravidelně každý pátek, tak by se na protesty takto vstřícně nedíval, protože by mu připomínaly účelově nastavovanou kaši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…