I diplomaté žijí olympiádou: Korejský velvyslanec fandil domácím, ale na výhru tipoval Čechy

15.02.2018 15:58

Utkání mezi korejským a českým hokejovým týmem, kterým oba celky vstoupily do zimní olympiády, dnes sledoval v Praze také korejský velvyslanec Mun Sung-hjon. Ve společnosti českých i korejských fanoušků velvyslanec ČTK řekl, že si přál výhru domácích, ale zároveň očekával spíše vítězství českého týmu. Doplnil, že hokej si v Koreji získává fanoušky i díky působení českého trenéra Patrika Martince.

I diplomaté žijí olympiádou: Korejský velvyslanec fandil domácím, ale na výhru tipoval Čechy
Foto: wikimedia.org
Popisek: Jihokorejský Soul

„Jako korejský velvyslanec bych asi měl říct, že vyhraje korejský tým, ale myslím, že český tým má mnohem lepší statistiky. Objektivně řečeno, patrně zvítězí český tým,“ odhadl diplomat výsledek před utkáním, ve kterém Češi nakonec těsně zvítězili 2 : 1.

Skóre zápasu v první třetině otevřeli Korejci, což jejich fanoušci včetně velvyslance oslavili potleskem ve stoje. „Včera Slovensko porazilo Rusko, Slovinci zvítězili s USA, takže kdo ví, možná Korea porazí Českou republiku,“ komentoval to velvyslanec. Favority na výhru byli Češi, a to i podle sázek v korejské restauraci, kde zápas sledovali velvyslanec a desítky českých i korejských fanoušků. Výkon méně zkušených Korejců však Češi na místě chválili.

Korejský hokej je na vzestupu

Olympiáda je podle velvyslance velmi oblíbeným tématem i mezi jeho kolegy z diplomatického sboru, kteří působí v České republice. „Mluví se o hokeji a hodně také o rychlobruslení. Snažím se olympiádu sledovat, má tady skutečně velkou pozornost,“ podotkl.

Kvalitu korejského hokejového výběru měl velvyslanec šanci posoudit již loni v srpnu, když národní tým navštívil Českou republiku a sehrál utkání s Plzní. „Tehdy jsme prohráli, ale věřím, že jsme se zlepšili,“ řekl velvyslanec Mun.

V Koreji si podle něj hokej postupně získává fanoušky, byť nepatří k nejpopulárnější sportům. Z olympijských disciplín lidé nejvíc sledují bruslení. „Ale hokej je také na vzestupu. Jedním z důvodů je možná i to, že nejlepší korejský tým má českého trenéra,“ podotkl velvyslanec.

Olympijské hry, které jsou spojeny s myšlenkou mírového soužití, daly také příležitost k jednání mezi představiteli Koreje a komunistickou KLDR. Olympiády se účastní severokorejská výprava a sportovci obou zemí nastupovali pod společnou vlajkou. Fakticky jsou přitom oba státy ve válce. „V loňském roce Severní Korea pokračovala ve vývoji jaderných zbraní, raketových testech a jaderných testech. To je realita,“ komentoval velvyslanec význam olympiády pro řešení letitého konfliktu. Dodal, že smířlivá gesta spojená s olympiádou vyvolávají kladné emoce a navozují pocit, že sblížení obou zemí je možné. „Kdyby se to stalo, by to by to skvělé, ale musíme oddělovat emoce a realitu,“ řekl Mun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…