Ivan Bartoš u Xavera odmítl no-go zóny. Důvody radikalizace tamních lidí jsou...

01.10.2021 18:05

Hostem v pořadu Xaver live u známého moderátora Xavera Veselého byl lídr České pirátské strany Ivan Bartoš. Po volbách podle něj získají většinu Parlamentu jeho PirátoSTAN a SPOLU. Výroky jeho pirátských kolegů jsou prý často nešťastné. Danění bytů se údajně neplánuje. Green Deal není podle politika hrozba, ale šance. Tématem byl také covid, Hřib i dopravní situace v Praze. A prozradil, kdo je jeho největší kámoš v partaji. Překvapí.

Ivan Bartoš u Xavera odmítl no-go zóny. Důvody radikalizace tamních lidí jsou...
Foto: Repro. Youtube
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu Xaver Live

Hned v úvodu se moderátor politika zeptal na to, jak tipuje, že dopadnou blížící se volby do Poslanecké sněmovny. „Já myslím, že ty koalice dají dohromady většinu v Parlamentu.“ odpověděl suverénně Pirát s tím, že jeho PirátoSTAN a koalice SPOLU se po volbách snad bez větších problémů domluví na budoucí vládě.  

Na výhrady, že by se taková vláda složená celkem z pěti stran mohla brzy rozpadnout, Bartoš namítá, že i v opozici se byli schopni lídři tzv. demokratických stran dobře dohodnout. Dobrou zkušenost má Pirát se stranami SPOLU prý i v regionální politice. Hodně údajně také závisí na dohodnutém programu.

Xaver pak Bartoše upozornil, že výroky některých jeho stranických kolegů mohou na veřejnost působit značně negativním dojmem. Zmíněna byla například slova pirátského poslance Ondřeje Profanta o bílých konzervativních páprdech v Parlamentu nebo pochvalné výroky o zestátňování bytů dalšího zákonodárce z řad Pirátů, Františka Kopřivy. Bartoš tyto výroky ve své odpovědi označil za nešťastné nebo hrubě zkreslené. „My nemáme danění bytů v programu, ani jsme to nikde nerealizovali. Zdanění bytů má naopak v programu sociální demokracie. A myslím, že Frantovy výroky byly daný do nějakýho kontextu, aby podpořily antikampaň proti nám,“ prohlásil politik.

Bartoš v rozhovoru obeznámil diváky s původem politického projektu Pirátů. Pirátská strana jako první prý vznikla ve Švédsku a postupem času vzniklo až 50 takovýchto stran po celém světě. Dnes údajně fungují v některých zemích Německa a na Islandu, ale podle Bartoše nemají výraznější vliv na politiku států a jejich roli přebraly liberální levicové progresivní strany. „My jsme takový unikát,“ smál se Pirát.

Řeč padla i na ony nešťastné Bartošovy výroky o zcela muslimské Evropě. Pirátská strana podle Bartoše jasně odmítla nelegální migraci a kvóty. „Česká republika nikdy nebude muslimská. To se nikdy nestane. Evropská unie řeší migrační krizi společnými silami,“ ujišťoval Pirát. „Opomeňme to náboženství, všude, kde je chudoba, kde lidi žijou v nějakým vyloučení, kde je nějaká sociální tenze, kde jsou drogy, tak tam jsou problémy, větší kriminalita a politická nebo i náboženská radikalizace. To si myslím, že je problém,“ vysvětloval dále Bartoš.  

Pirát se také jasně vymezil proti používání slov, jako je třeba no-go zóna, v souvislosti například se silně problémovými muslimskými předměstími ve Francii. „Prostě jsou lokality, kde je to problematický s bezpečností z nějakýho důvodu, tak nazývejme ty důvody a nedávejme tomu nálepky.“

Anketa

Jste pro zákaz prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035, jak chce EU?

1%
hlasovalo: 22414 lidí
A jaký je pirátův názor na Green Deal Evropské unie? „Já věřím ve vědu. A oteplování planety se prostě děje. My na to nahlížíme jako na hrozbu, ale tak to není. Přece cílem tý transformace je dát lidem lepší práci za víc peněz, dostat je z toho těžkýho průmyslu,“ domnívá se Pirát.

„Svojí liknavostí a v některých případech horlivostí tahle vláda způsobila, a řekl to i Prymula, že zemřelo 15 tisíc ze 30 tisíc lidí zbytečně. A já si myslím, že za toho covidu se tady dělo spousta věcí, které jsou trestně stíhatelný, různý nákupy, švindly a korupce,“ řekl Bartoš ke zvládání pandemie současnou vládou s tím, že kabinet Andreje Babiše často porušoval zákony státu.

Pozitivně se naopak Bartoš vyjádřil k pirátskému primátorovi Zdeňku Hřibovi. Uznal, že dopravních uzavírek v Praze bylo dost, ale celá situace na silnicích se prý pomalu, ale jistě řeší. „Praha v době covidu fungovala nejlíp, bylo tady třeba první očkovací centrum. Zdeněk se omluvil za ten diskomfort, ale ty uzavírky pomalu končí. Takže ta Praha už je průjezdná. A že je tady hodně aut, no to tady bylo vždycky a je jich tu víc a víc.“

Na další dotaz diváka, kdo je ve straně jeho nejlepším kamarádem, odpověděl Baroš možná poněkud překvapivě: „Největším kamarádem je moje žena. A pak samozřejmě ti, se kterými jsem ve straně začínal.“

Nadcházející volby mohou podle Bartoše významně ovlivnit směřování České republiky, ať už v pozitivním, či negativním smyslu. Politik také v závěru vyzval, aby občané určitě přišli k volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…