Izraelská genocida? Tribunál v Haagu se vyjádřil

26.01.2024 21:01

Nejvyšší soud OSN Izraeli nařídil zastavit genocidu. Vojenské operace však můžou pokračovat. Podle palestinského ministra zahraničí soudci rozhodli „ve prospěch lidskosti a mezinárodního práva". Jihoafrická republika, která podnět soudu dala, v prohlášení třetím státům dodržování Úmluvy také připomněla jejich povinnost přestat financovat a usnadňovat vojenské akce Izraele. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že je Izrael k dodržování mezinárodního práva zavázán.

Izraelská genocida? Tribunál v Haagu se vyjádřil
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Premiér Netanjahu komentuje rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu

Mezinárodní soudní dvůr (International Court of Justice) v pátek nařídil Izraeli, aby v rámci války proti Hamásu v pásmu Gazy přijal opatření, která zabrání genocidě. Izrael musí do měsíce podat zprávu o tom, jaké kroky pro to podniká, informovala agentura Reuters.

Podnět Mezinárodnímu soudu zadala Jihoafrická republika. V rozhodnutí 15 ze 17 soudců Mezinárodního soudního dvora hlasoval pro mimořádná opatření, jež zahrnovala většinu bodů, která Jihoafrická republika požadovala, tedy s výjimkou zastavení izraelských operací v Gaze.

V předběžném rozhodnutí, které vydala předsedkyně Joan Donoghueová, soud uvedl, že Izrael musí „s okamžitou platností" zajistit, aby se jeho síly nedopustily žádného z činů zakázaných úmluvou.

Verdikt ohledně obvinění z genocidy se očekává až za několik let. Donoghueová však uvedla, že vzhledem ke zhoršující se situaci v Gaze má soud pravomoc nařídit opatření na ochranu obyvatelstva Gazy před dalším rizikem genocidy, informovala agentura NPR.

„Podle názoru soudu jsou výše uvedené skutečnosti a okolnosti dostatečné k závěru, že přinejmenším některá práva, kterých se Jihoafrická republika domáhá a pro která žádá ochranu, jsou věrohodná. Tak je tomu v případě práva Palestinců v Gaze na ochranu před akty genocidy a souvisejícími zakázanými činy," uvádí se v rozhodnutí soudu.

Soud dále uvedl, že je „vážně znepokojen“ osudem rukojmích v Gaze, a vyzval Hamás i další ozbrojené skupiny, aby rukojmí bez podmínek propustili.

Rijád al-Málikí, palestinský ministr zahraničí, uvedl, že soudci rozhodli „ve prospěch lidskosti a mezinárodního práva".

„Palestina vítá předběžná opatření, která dnes nařídil Mezinárodní soudní dvůr. Soudci Mezinárodního soudního dvora posoudili fakta a právo,“ řekl palestinský ministr v prohlášení a spolu s výzvou všem státům, aby zajistili provedení soudem nařízených opatření. „Státy mají nyní jasnou právní povinnost zastavit genocidní válku Izraele proti palestinskému lidu v Gaze a zajistit, aby se na ní nepodílely.“

Příkaz Mezinárodního soudního dvora je podle al-Málikího připomínkou, že žádný stát nestojí nad zákonem. V závěru ve jménu Palestiny potvrdil svou „neskonalou vděčnost“ vládě Jihoafrické republiky za „odvážný krok aktivní solidarity“. „Palestina bude i nadále úzce spolupracovat s Jihoafrickou republikou a dalšími zeměmi, aby zajistila, že spravedlnosti bude učiněno zadost,“ uvedl palestinský ministr.

Také Jihoafrická republika vydala prohlášení, ve kterém rozhodnutí Mezinárodního soudu uvítala. Mezinárodní dvůr dle jihoafrického prohlášení usoudil, že genocida v Gaze je „pravděpodobná“.

„Dnešní den představuje rozhodující vítězství mezinárodního právního státu a významný milník v hledání spravedlnosti pro palestinský lid. V přelomovém rozhodnutí Mezinárodní soudní dvůr rozhodl, že akce Izraele v Gaze jsou pravděpodobně genocidní, a na základě toho označil předběžná opatření,“ stojí v prohlášení.

Jihoafrická republika třetím stranám taktéž připomněla dodržování Úmluvy o genocidě a to včetně „napomáhání nebo asistence při páchání genocidy“. „To nutně ukládá všem státům povinnost přestat financovat a usnadňovat vojenské akce Izraele, které jsou pravděpodobně genocidní.“

Premiér Benjamin Netanjahu po rozhodnutí Mezinárodního soudu prohlásil, že Izrael bude i nadále bránit sebe a své občany a zároveň dodržovat mezinárodní právo.

„Izrael je neochvějně zavázán k dodržování mezinárodního práva,“ reagoval na rozhodnutí soudu Netanjahu ve videu zveřejněném jeho úřadem po rozhodnutí soudu. „Stejně neochvějný je i náš svatý závazek pokračovat v obraně naší země a našeho lidu. Stejně jako každá země má i Izrael přirozené právo na obranu. Podlý pokus upřít Izraeli toto právo je zjevnou diskriminací židovského státu a byl právem odmítnut.“

Obvinění Izraele z genocidy je podle izraelského premiéra nejen nepravdivé, ale i pobuřující a odmítnout by ho měli všichni slušní lidé na celém světě.

O skupině Hamás Netanjahu hovořil jako o genocidní teroristické organizaci, která 7. října „spáchala největší hrůzná zvěrstva proti židovskému lidu od holokaustu“.

„Naše válka je proti teroristům Hamásu, ne proti palestinským civilistům,“ řekl Netanjahu a přislíbil i pokračování humanitární pomoci a snahu o to, aby civilisté nepřišli k újmě, a to i přesto, že „Hamás používá civilisty jako lidský štít“.

Izraelské odvetné útoky v Gaze zabily 25 900 lidí, většinou žen a dětí, tvrdí ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Současná válka začala poté, co Hamás zaútočil na Izrael a zabil asi 1 300 lidí, převážně civilistů, a vzal okolo 240 rukojmích.

CNN a další americká média mezitím informují, že ředitel CIA Bill Burns se v nadcházejících dnech má setkat s šéfy izraelských a egyptských zpravodajských služeb a také s katarským premiérem, aby projednali dohodu o propuštění zbývajících rukojmích držených Hamásem.

Schůzka s šéfem Mossadu Davidem Barneou, ředitelem egyptské zpravodajské služby Abbásem Kamelem a katarským premiérem Mohammedem bin Abdulrahmanem Al Thanim by se podle všeho měla uskutečnit v Evropě. CIA se k tomu nicméně doposud nevyjádřila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …