Jádro je „čisté“, jsme zachráněni? Tak to ani omylem. Kolegové Pirátů už zbrojí na další boj

02.02.2022 16:03 | Ze sítí

Návrh taxonomie energetických zdrojů je na světě. Dosáhlo Česko svého? Podle šéfa ČEZu Daniela Beneše došlo k pozitivnímu posunu. Nicméně spolek bývalého ministra Budinského tvrdí, že v návrhu se stále nacházejí pasáže, které budou jádro v Česku brzdit. Jedno je jisté, evropští Zelení, ke kterým patří i Piráti, spokojení nejsou. Jádro je podle nich nebezpečné a peníze, které by šly do něho, by chyběly u obnovitelných zdrojů.

Jádro je „čisté“, jsme zachráněni? Tak to ani omylem. Kolegové Pirátů už zbrojí na další boj
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Anketa

Pokud byste byl(a) sportovcem, měl(a) byste morální problém jet na olympiádu v Číně?

6%
92%
hlasovalo: 24412 lidí
V Česku momentálně legislativní proces stojí nebo se hýbe hlemýždím tempem. V EU se ale hýbou ledy, Evropská komise dokončila návrh taxonomie energetických zdrojů. Názory, zda je to pro Česko dobře nebo špatně, se různí.

Podle Daniela Beneše, generálního ředitele skupiny ČEZ, dosáhlo Česko pozitivního posunu k tomu, aby bylo schopné svou energetiku transformovat. „U plynu Evropská komise zrušila průběžné milníky na dekarbonizaci plynových zdrojů a stanovila zlomový termín 31. 12. 2035 pro nové projekty. Ty musí být od 1. 1. 2036 bez zemního plynu a tedy bezemisní,“ uvádí.

„U jaderných zdrojů byla doplněna udržitelnost z nich vyráběného tepla, podmínka licencování u požadavku paliva nepodléhajícího haváriím a byla upravena podmínka pro notifikaci jaderných projektů – ta se nyní vztahuje pouze na investice nad 40 mil EUR,“ říká s tím, že je třeba dokument zanalyzovat.

Podle spolku Vladimíra Budínského Konec uhlí – Nová energie však Česko svého nedosáhlo, protože v návrhu je údajně povinnost zbudovat jaderné úložiště do roku 2050, což je dle spolku nesplnitelné. A přechod z uhlí na plyn povede k vyšším emisím metanu, nemluvě o tom, že se bude do ČR ruský plyn dovážet z Německa.

Z návrhu každopádně nemají radost evropští Zelení (do této frakce náleží i čeští Piráti – pozn. red.), kteří proti němu dokonce vytvořili petici. „Stále obsahuje zařazení plynu a jádra mezi udržitelné investice,“ stěžují si Zelení na kompromisní návrh.

„Jaderná energie není udržitelná, je nebezpečná (vzpomínáte na Fukušimu?) a jaderný odpad budou řešit budoucí generace. Investice do jaderné energie by byly na úkor investic do úspornosti a obnovitelných zdrojů,“ tvrdí. Plyn je pak podle Zelených „klimatický zabiják“ a jeho používání brání dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050. Investice do jádra a plynu pak prý ještě zvýší závislost na dovozu těchto surovin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…